Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в петък, че постановлението на Върховния съд да отмени решението, което признава конституционното право на жената на аборт представлява "тъжен ден" както за висшия съд, така и за страната. Решението по делото "Роу срещу Уейд" от преди 50 години защити "правото на жената да избира" и "потвърди основните принципи на равенство и затвърди основното право на поверителност да избираме как да живеем живота си", каза Байдън по време на пресконференция в Белия дом. "Здравето и животът на жените в тази държава сега са изложени на риск“, подчерта той. Назначените от републиканския бивш президент Доналд Тръмп съдии са в основата на днешното решение, каза Байдън, критикувайки предишната администрация. Байдън призова Конгреса да кодифицира правата за аборт във федералния закон и каза, че федералното правителство ще се стреми да защити правата на американците да пътуват през щатските граници, за да търсят да направят аборт в американски щати, които все още позволяват това.

Той също така призовава американците да гласуват за демократите на предстоящите междинни избори през ноември за Сената и Конгреса, за да може те да изберат да кодифицират правата на аборт във федералния закон и "да изберат повече държавни лидери, които да защитят това право на местно ниво".
Няколко американски щата незабавно забраниха абортите в петък след решението на Върховния съд, което отмени решение на съда отпреди 50 години по делото "Роу срещу Уейд". Най-малко 13 щата имат закони, които или забраняват абортите незабавно, или ще го направят скоро. Забраните за аборти в Луизиана, Мисури, Кентъки и Южна Дакота влязоха в сила незабавно в петък след решението на Върховния съд. Законите определят извършването на аборт като престъпление, наказуемо с години затвор. Жените обаче не могат да бъдат преследвани за аборт, според текста на законите. JPMorgan Chase, един от най-големите работодатели във финансовата индустрия на САЩ, каза на служителите си, че банката ще плаща за пътуване до щати, които позволяват законни аборти, според бележка, получена първо от CNBC.