Президентът Байдън поиска в телефонен разговор с руския президент Путин Москва да вземе мерки срещу атаките с рансъмуер на организации в САЩ и предупреди, че той ще предприеме „необходимите действия“, за да защити страната си.

В едночасовият разговор американският президент е подчертал „нуждата Русия да вземе мерки да разбие групите за атака с рансъмуер, работещи от нейна територия“ и е дал да се разбере, че приема като много сериозен ангажимент действието срещу широкомащабната заплаха, която този тип атаки представляват, съобщи Белият дом в резюме на разговора.

Байдън е бил категоричен, че САЩ ще направят необходимото, за да защитят гражданите и инфраструктурата си от тази продължаваща опасност.

Контактът с Путин е потърсен по повод действията на базираната в Русия група REvil , която извърши нова кибератака миналата седмица. Хакерите спънаха работата на стотици компании в САШ и в чужбина, като атакуваха компоненти на „Касея“ - фирма, която предлага услуги на 40 000 компании по целия свят.

Републиканците разкритикуваха Байдън, че отговорът на администрацията след атаката е бил незабележим.

Говорителят на Белия дом, Джен Саки, подчерта, че разговорът е бил осъществен, защото президентът знае, че макар и да се срещна лично с Путин в Женева през юни, е необходимо системно да се провеждат такива обсъждания на ниво висше лидери.

http://gty.im/1327678810

По думите й Байдън е казал ясно, че САЩ си запазват правото да вземат мерки срещу хакерите.

„Ще повторя посланието, което бе отправено. Както президентът (Байдън) изясни пред президента Путин, когато се срещнаха, ако руското правителство не може или няма да предприеме действия срещу криминалните играчи, пребиваващи в Русия, ние ще предприемем, т. е. запазваме си правото да действаме самостоятелно“ - каза Саки.

Белият дом засега не е дал никакви насоки за характера на своята реакция срещу хакерите или за това какви мерки биха предприели властите.