Президентът Байдън атакува остро републиканците заради нежеланието им да съдействат за повдигане на тавана на дълга и да отпушат процеса на плащания по него, който ще бъде спрян след две седмици, ако нищо не се промени. В реч от Белия дом в понеделник държавният глава възмутено отбеляза, че републиканците се инатят да гласуват за плащане на разходи, които са направени и от двете партии.

„Те не само отказват да свършат своята работа, но заплашват да използват мощта си, за да ни попречат да свършим нашата – спасяването на икономиката от катастрофално събитие. Направо казано, смятам това за лицемерно, опасно и безчестно“ - заяви Байдън.

Конгресът има време да промени тавана на дълга до 18 октомври. След този срок САЩ няма да могат да обслужват пращанията по дълговете си.

Републиканците, водени от лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл, упорито се съпротивляват на повдигани на тавана на дълга въпреки множеството предупреждения от експерти за опасностите, ако това остане така.

Те настояват, че демократите трябва да извършат това сами, като употребят специалната процедура, наречена съгласуване, при която няма да се изисква републиканците да участват във вота. Председателят на Камарата Нанси Пелоси и лидерът на сенатското мнозинство Чък Шумър обаче се противопоставят на тази позиция с аргумента, че става въпрос за дългове, за които е отговорно управлението и на двете партии.

Практическото отражение на провала да се повиши тавана на дълга може да бъде спиране на заплатите на милиони американци, включително на федерални служители, спиране на медицински помощи, заплати на военни, връщане на надвзети данъци, социални плащания и плащания към федерални контрагенти.

Оттук ще се стигна до загуба на работни места, спиране на десетки хиляди плащания на помощи за възстановяване от пандемията , почти парализиране на кредитния пазар и, в крайна сметка, мощен удар по БВП, чийто резултат ще продължи да се усеща много тримесечия.

Висши служители на Белия дом са изследвали възможностите САЩ да продължат едностранно плащанията, ако бъде надхвърлен таванът на дълга, но крайното заключение е, че няма да е възможно да се избегне неспособност за обслужване на задълженията и икономическа катастрофа.