Президентът на САЩ Джо Байдън се дистанцира от предстоящата среща с противоречивия саудитски принц Мохамед бин Салман, като заяви, че причината за пътуването му до богатата на петрол държава не е среща с престолонаследника.

Байдън ще участва в регионалната среща на върха на Съвета за сътрудничество в Персийския залив в Саудитска Арабия в средата на юли. Белият дом твърди, че той ще се срещне с официалния лидер, крал Салман, но също така и с неговия екип. Интерес предизвиква как ще протече срещата на Байдън с престолонаследника принц Мохамед, известен като МБС и сочен за поръчител на ужасяващото убийство на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г.

Запитан от репортери как ще подходи към темата, когато се срещне с МБС, Байдън отговори:

"По същия начин, по който съм подхождал досега. Няма да се срещна с... няма да се срещна с МБС. Отивам на международна среща и той ще бъде част от нея, точно както имаше хора, част от дискусията днес", каза Байдън, визирайки международната среща на върха за климата, на която беше домакин по-рано в петък.

Очаква се Байдън да настоява за увеличаване на производството на саудитски петрол с надеждата да укроти спираловидно нарастващите разходи за гориво и инфлацията в САЩ.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер също определи пътуването като такова, при което срещата с принц Мохамед е второстепенна, а не основна тема.

"По време на това пътуване президентът ще се срещне с над дузина лидери", каза тя. "Можем да очакваме, че президентът ще се види и с престолонаследника."

Саудитска Арабия обаче излезе с по-директно изявление, като просто отбеляза, че Байдън ще се срещне с крал Салман и след това с младия престолонаследник.