Президентът Джо Байдън отмени забраната на Доналд Тръмп за легална имиграция, която спря десетки хиляди кандидати за зелена карта, включително и спечелилите, да влязат в САЩ. Заповедта на бившия президент не позволи и на много семейства на американски граждани да се съберат.

55 000 души са спечелили Зелена карта през миналата година, а 42 000 от тях не успяха да приключат процеса на одобрение заради забраната, въведена от Тръмп, и така се разделиха с американската си мечта. 14 407 бяха българите, подали заявление за последната лотарията за зелена карта, 348 от тях - спечелилите.

Тръмп издаде забраната миналата година с мотива, че тя е необходима, за да защити американските работници от високата безработица по време на пандемията.

Байдън се противопостави на това и още преди изборите обяви, че ще отмени ограничението. Според него забраната е попречила на много семейства да се съберат в САЩ и е навредила на американски бизнеси.

В свое изявление във вторник Байдън беше категоричен, че заповедта на бившия президент Тръмп да блокира кандидатите за зелени карти и чуждестранните работници не е работила в полза на интересите на Съединените щати. Точно обратното, това вреди на Съединените щати, включително и чрез това, че пречи на някои членове на семействата на американски граждани да се съберат с тях тук“, каза Байдън. „Заповедта вреди и на индустриите в Съединените щати, които използват таланти от целия свят. Вреди и на хората, които са били избрани да получат възможност да кандидатстват, както и тези, които са получили имигрантски визи през 2020 година чрез визовата лотария“.Байдън обаче остави да действа друга забрана, въведена от Тръмп, която ограничава повечето сезонни работници. Тя засегна стотици хиляди американски бизнеси, които я обжалваха в съда. през августостанахашеако това не се случи в този срок, те да се анулират.аха през лятотоакапрез 2019 годинанаха