"Предполагам, че вероятно няма да има огромен парад по Пенсилвания авеню по повод на встъпването ми в длъжност. По-скоро ще видите много виртуални търцества в щати в цяла Америка, в които са ангажирани дори повече хора от преди", това каза новоизбраният американски президент Джо Байдън в родния си град Уилмингтън, Делауеър. Там подготви и новата си администрация. Байдън приема сериозно пандемията и всекидневно се съобзява с наложените мерки. Той ще помоли американците да носят маски по време на първите 100 дни от мандата му.

Един от най-популярните експерти на САЩ д-р Антъни Фаучи потвърди в петък за NBC News, че приема предложението на новоизбрания президент Джо Байдън да се присъедини към неговата администрация и да служи като главен медицински съветник. Преди това обаче на 14 декември трябва да се събере Електоралната комисия, за да определи официално новия президент.
Републиканецът и настоящ президент Доналд Тръмп все още не се признава за победен и води дела за избори нередности в редица щати. Но съдилищата отхвърлиха исковете му. Байдън вече си е подсигурил необходимите над 270 електорални гласа за победа. В същото време обаче Тръмп поиска касиране в щата Джорджия.