Президентът Байдън отменя плановете за строеж на стена по южната граница на САЩ с отклонени от военния бюджет средства и ще употреби част от финансирането за справяне с някои щети за околната среда, причинени от строителството на стената.

Бившият президент Тръмп насочи милиарди от финансирането на защитни и военни обекти към издигането на стена. Той направи това по силата на извънредни пълномощия, защото Конгресът отказа да финансира изцяло проекта му.

Днес департаментът по отбраната започва отменяне на всички проекти, свързани със стената, употребяващи отклонени средства, и ще вземе мерки за връщане на всички освободени средства за военно строителство към тяхното първоначално предназначение, предвидено от закона“ - съобщиха от президентската администрация.

При поемането на властта Байдън отмени извънредното положение по южната граница, което Тръмп бе обявил, и наложи пауза в строителството, докато се извърши преглед на състоянието му.

Републиканците в конгреса обвиниха Байдън в нелегално спиране на одобрено от Конгреса финансиране, като Службата за контрол над правителството подготвя доклад по темата дали замразяването на строежа е законосъобразно.Републиканският сенатор Джеймс Риш от Айдахо заяви за спирането в Туитър, че това е „най-малкото зле обмислено решение“.Администрацията съобщи в петък, че ще използва част от 1,4-те милиарда долара, отделени за строежа на стената, за възстановяване на щетите върху околната среда от строителството, като наводнените зони в долината на Рио Гранде и почвената ерозия в Сан Диего.Демократите приветстваха решението. Техни представители нарекоха начинът, по който се стигна до реализация на строежа, „злоупотреба с власт“ от страна на Тръмп.Решаването на проблема с финансирането на стената бе една от най-символните политики в управлението на предишния президент. То бе и системна причина за търкания между демократите и републиканците.Тръмп искаше над 5 милиарда долара за стената, като с това предизвикваше раздразнението на демократите. За да се стигне до 60-гласовот мнозинство в Сената в такива случаи се правят компромиси между двете партии с натискане на сумата доста надолу. Поради това в края на 2018 година Тръмп заплаши с вето законопроекта за бюджета, защото в него не бяха предвидени достатъчно средства за строежа на стената, което доведе до 35-дневна блокада на работата на правителството – най-дългата в историята на САЩ.Когато тя свърши, Тръмп обяви извънредно положение по южната граница и получи правомощията да отклони пари от военните и други проекти за строежа на стената.Демократите се опитваха системно да се борят срещу това, но със съмнителен успах.