Бариатрична хирургия на световно ниво спасява животи на пациенти със затлъстяване в България.

Преди седмица световният лидер

в медицината “Johnson & Johnson” направи МБАЛ „Света София“ референтен център по бариатрична хирургия – единственият у нас.„Бариатричната хирургия е метод за лечение на болестното затлъстяване. Затлъстяването е хронично заболяване, което се лекува комплексно: с хранителен режим, физическа активност, медикаменти, понякога се прилага и психотерапия. В по-тежките случаи, в които пациентът е с повече килограми, се избира този тип хирургия“, каза ръководителя на хирургията в МБАЛ „Света София“ доц. Гроздев.Когато се говори за затлъстяване, в медицината то се измерва относително с Индекс на телесната маса /ИТМ/, който представлява отношението между ръста на пациента и килограмите му. Когато този индекс е над определена стойност, тогава пациентът е показан за бариатрична операция.Преди няколко месеца препоръките за операция се промениха – преди се препоръчваше операции при ИТМ над 35 кг/м2, докато сега стойностите спаднаха, и за пациенти с ИТМ над 30 кг/м2 е препоръчително поне да направят консултация със специалисти и хирург. „Разликата между наднормено тегло и затлъстяване се крие в ИТМ. „Когато ИТМ е над 30, се говори за затлъстяване. Когато е между 25 и 30, се говори за наднормено тегло“.При консултации със специалистите те преценят и придружаващите заболявания на пациентите. Преценката за лечението се прави на база на много изследвания: първо кръвни, после се определя кардиологичният и белодробният статус на тези пациенти, задължително се консултират и с ендокринолог“, съветва хирургът.

Затлъстяването като метаболитно заболяване

на организма е свързано и с много придружаващи заболявания, повечето от които са социално значими – захарен диабет тип 2, високо кръвно, проблеми с липидния профил, омазняване на черния дроб, затова лечението на такъв тип пациенти също трябва да бъде изключително комплексно. Ако се прецени, че на даден пациент е необходима такава операция, задължително се прави и гастроскопия – процедура, при която с камера се оглеждат хранопроводът и стомахът.Когато е възможно всички тези изследвания да се направят в една болница, за да не се разкарва пациентът, сроковете за операция биват съкратени, допълва доц. Гроздев.„Обикновено хората пренебрегват проблема си със затлъстяването и смятат, че той не съществува. Но аз съветвам и хората, които са с наднормено тегло също да потърсят консултация. Наднорменото тегло е първата стъпка към затлъстяването, а оттам и към болестното затлъстяване“, казва хирургът.За съжаление, личните лекари също пренебрегват този проблем и не насочват пациентите към специализирана помощ в началото, когато са с нискостепенно затлъстяване или с наднормено тегло.

Бариатричните операции се извършват по безкръвен път

Възстановяването след операцията е изключително бързо, разказва още доц. Гроздев, - заради безкръвния метод пациентът може да бъде изписан на третия или четвъртия ден след процедурата. След операция се препоръчва на пациентите да посещават профилактични прегледи и да имат здравословно хранене и активен начин на живот. „При бариатрична операция заради изрязването на стомаха, пациентите трябва да се адаптират да живеят с тази промяна, тоест да свикнат да се хранят по-малко“, допълва доц. Гроздев.МБАЛ „Света София“ получава международното си признание да стане референтен център по лапароскопска и бариатрична/метаболитна хирургия от “Johnson & Johnson”. Това означава, че може да обучава хирурзи за извършването на бариатрични операции.„Самият доц. Гроздев е обучен на бариатрична хирургия в подобен референтен център в белгийската столица Брюксел. Радвайки се на факта, че той избра да работи в България и да пренесе своето ноу-хау тук, решихме да застанем зад неговата кауза и сключихме договор с болницата, която предостави материално-техническата база за това този опит на хирурга да бъде пренесен тук и българските пациенти да се възползват от тази успешна хирургия“, казва д-р Янчева. Процедурите, които доц. Гроздев извършва, вече са доказано успешни, и неслучайно техният брой ежегодно нараства.