Броят на американците, живеещи в бедност, е спаднал по време на пандемията и това се дължи на мащабните мерки за подпомагане, които Конгресът въведе в началото на кризата, съобщава Бюрото за преброяване на населението.

През 2020 година официалното ниво на бедност се покачи до 11,4% от 10,5% през 2019 година, но данните са базирани най-вече на кешовите плащания за американците. След вземане предвид на всички правителствени плащания на помощи, цялостното измерване на бедност от Бюрото показва, че има намаляване от 11,8% през 2019 година до 9,1% през 2020.

Изплащанията на помощи осигуриха по 1 200 долара пряко финансиране за американците с най-ниски до средни доходи през последната година и изведоха 11,7 милиона души от групата на бедните, казват от Бюрото.

Предотвратено е било и изпадането в тази група на други 5,5 милиона американци, които получиха оптимизирана помощ за безработица.

Прагът на бедност за САЩ е определен на доход под 26 000 долара годишно за четиричленно семейство.

Конгресът сега работи за приемане на повече програми, които да помогнат на онези американци, които все още са дезориентирани от промените по време на пандемията. След едномесечно прекъсване Сенатът се върна в понеделник към работния си график, включващ крайни срокове за запазване на работата на правителството, пакета от 3,5 трилиона долара, данъчното увеличение за най-добре печелещите и за финалното одобрение за инфраструктурната сделка за 550 милиарда долара.