Белгия призова Китай да предприеме действия във връзка с това, което тя определи като "злонамерени кибератаки" от страна на китайски организации, които могат да засегнат сигурността в държавата от ЕС.

"Белгия оценява тези злонамерени кибердейности като предприети от китайски хакерски групи", се казва в изявление на белгийското външно министерство.

В него се посочва, че тези дейности са били насочени към министерствата на отбраната и на вътрешните работи и "значително са застрашили нашия суверенитет, демокрацията, сигурността и обществото като цяло".

"Белгия категорично осъжда тези злонамерени кибератаки, които са предприети в противоречие с нормите за отговорно държавно поведение, одобрени от всички държави - членки на ООН", се казва в него.

"Продължаваме да настояваме китайските власти да се придържат към тези норми", добави Брюксел и поиска от Пекин "да предприеме всички подходящи мерки" за разследване.

През декември миналата година кибератака срещу белгийското министерство на отбраната парализира за няколко дни неговите ИТ системи, свързани с интернет, въпреки че белгийските служби за сигурност настояват, че не е имало достъп до поверителни данни.

Все още не е ясно кой е автор на тази атака, при която бе изтъкнат пропуск в сигурността на базираната на Java програма за регистриране Apache Log4j, при който хакер, за когото се твърди, че е спонсориран от китайската държава, е успял да въведе шпионски софтуер от разстояние.