Координаторът на Белия дом по въпросите на епидемията от коронавирус Джеф Зиентс изтъкна по време на брифинг увеличаването на интензивността на поставяне на ваксини срещу коронавируса. По думите му САЩ са постигнали най-високия усреднен резултат на седмична база за ваксинации от 4 юли насам, като през последните 7 дни 3 милиона американци са получили първата си доза.

Зиентс подчерта, че най-осезаемо е увеличението на ваксинациите в щатите с най-сериозно разпространение на заразата и в тях интензивността на ваксиниране е удвоена, а в някои случаи – утроена.

Луизиана отбелязва увеличение от 302% в средния брой нововаксинирани хора дневно, Мисисипи – 250%, Алабама – 215% и Арканзас – 206%“ - съобщи координаторът.

Той подчерта многократно, че скокът в темпото на ваксиниране ще помогне да се сведе до минимум броят на случаите в цялата страна.

По данни от CDC под 0,004% от напълно ваксинираните срещу коронавирус хора стават жертва на случаи на зараза, довеждащи до влизане в болница, и под 0,001% от ваксинираните умират от COVID-19. Това означава, че от 163 милиона ваксинирани американци се очакват 6 600 тежки случаи.

Анализ на показва в допълнение, че над 90% от случаите на заразяване и над 95% от случаите на хоспитализация и смърт са сред неваксинираните хора. В повечето щати над 98% от случаите се сред неваксинираните.