Докладът на щатските законодатели за действията на полицията в Ювалди, Тексас, при кървавата драма на 24 май в началното училище "Роб" предизвика критики от най-високия етаж на властта в САЩ. Тогава загинаха 21 души.  Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви след публикуването на доклада, че тази ситуация е "неприемлива" и "опустошителна".

Жан-Пиер направи оценка на дневния ред и отговори на въпросите на журналистите на ежедневна пресконференция. На въпроса дали президентът на САЩ Джо Байдън е видял публикувания доклад за нападението в училището в Увалде, говорителката отвърна:

"Байдън знае този доклад. Резултатите са опустошителни. Тази ситуация е неприемлива".

Мемориал на жертвите в Ювалди

Като отбеляза, че има много въпроси, на които трябва да се отговори относно намесата на силите за сигурност в нападението в Ювалди, Жан-Пиер заяви, че Министерството на правосъдието също провежда свое разследване по този въпрос.

Докладът: Стотици полицаи се бавят фатално

В доклада, публикуван в неделя от разследващата комисия на Камарата на представителите в Тексас, се разкриват много пропуски на правоприлагащите органи по време на стрелбата. Документът посочва:

"Няма човек, на когото да можем да припишем недобросъвестност, но установихме системни пропуски и забележително лоша преценка".

Посочва се, че нито един от 376-те полицаи, които са се намесили на мястото на инцидента, не е влязъл веднага в четвъртата класна стая, където е открит стрелецът. Според комисията това е довело до загуба на човешки живот.

"Жертвите, които са оцелели по време на насилието и по-късно са починали по пътя към болницата, вероятно са щели да оцелеят, ако не им се е наложило да чакат още 73 минути, за да бъдат спасени", се казва в доклада.

Оставки