Група от около дванадесет души е отговорна за 65% от антиваксърската дезинформация в социалните платформи, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки. Администрацията на президента Байдън упражнява натиск над компаниите от Силиконовата долина, за да ги накара да овладеят ситуацията с този вид дезинформация.

Данните идват от организацията с идеална цел Center for Countering Digital Hate (CCDH), която в свой доклад от март идентифицира около дузина хора, смятани за суперразпространители на антиваксърска дезинформация. Организацията поиска тогава Facebook и Twitter да закрият сайтовете, поддържани от тези хора.

Може би най-бележитата от въпросните фигури е Робърт Ф. Кенеди-младши – изтъкнат активист от антиваксърските среди. Страницата му в Instagram бе спряна по-рано тази година заради невярна информация, свързана с коронавируса. Той обаче все още е активен във Facebook и има 300 000 последователи там.

http://gty.im/1269511606

Кенеди по-късно заяви, че е по-внимателен в изявите си във Facebook и обвини платформата в цензура.

съобщи още, че в социалните платформи са били спрени 35 акаунта на хората, за които вече стана дума, и така им е причинена загуба на 5,8 милиона последователи. Други техни 62 акаунта с общо 8,4 милиона последователи обаче са все още активни.

Според източници на CNN срещите между администрацията на Байдън и Facebook са започнали да стават „напрегнати“ и илюстрация на причините за това е акаунтът на Кенеди, който според Белия дом е пример за инертността на платформата по отношение на дезинформацията за коронавируса.

Говорител на Facebook е съобщил, че някои от страниците на посочените дезинформатори са закрити, но не даде подробности кои.