"Досега успяхме изненадващо решително и обединено да реагираме на руската агресия. Лично аз наистина съм изненадана. Ако някой ме беше попитал преди войната, дали ще приемем толкова безпроблемно пет поредни пакета с безпрецедентни санкции, нямаше да отговоря утвърдително. Преди гласуването на санкциите винаги е имало дискусии, така е и сега, но вярвам, че и този път ще успеем да постигнем съгласие". Това каза в интервю за БНР заместник - външният министър на Германия Анна Люрман, която в началото на седмицата беше в София, за да обсъди с българските колеги енергийната сигурност и отношението към Русия в контекста на войната в Украйна. Досега ЕС демонстрира единство в санкционната политика спрямо Русия. Но шестият пакет наказателни мерки вече засяга гръбначния мозък на европейската икономика - енергийните ресурси.

- От тази сутрин и към Финландия не тече руски газ, след като Москва спря доставките за България и Полша. Кога да очакваме газовото ембарго на ЕС?

- Войната извади на преден план приемането на Украйна в Европейския съюз. Киев предаде попълнения въпросник на Брюксел. На извънредната среща на върха на ЕС идната седмица това ще е един от основните разисквани въпроси. От обръщението по този повод на канцлера Олаф Шолц към Бундестага в четвъртък разбрахме, че няма да има ускорен процес на присъединяване на Украйна. Защо?

- В момента се обсъжда промяна на договорите на ЕС, в това число отпадането на изискването за единодушни решения в Съвета. Категорично против са редица източноевропейски държави заради притеснението, че ще им се налагат решения на "големите". Същите държави обаче имат интерес Украйна да влезе в Евросъюза. Възможна ли е размяна на гласове - подкрепа за Украйна срещу отпадане на единодушните решения?

Така стигаме до Западните Балкани - как трябва да се промени процесът на преговори за присъединяване?

- Разбира ли ЕС съображенията на България?

- Нямате ли опасения, че натискът върху България, страна членка на ЕС, която е традиционно проевропейски настроена, може да предизвика недоверие към Евросъюза?

- ЕС обяви членството на Западните Балкани за своя цел още през 2003 година. Защо сега, близо 20 години по-късно, този въпрос стана толкова спешен за Германия?