Том Барак, бивш съветник на президента Доналд Тръмп, бе обвинен във вторник в незаконно лобиране в полза на Обединените арабски емирства.

Обвинителите окачествиха действията му като опит да се повлияе на външнополитическата позиция на президентската кампания на Тръмп от 2016 година и на дошлата след това администрация.

Барак е обвинен по 7 точки за действията си като агент на ОАЕ между април 206 и април 2018 година. Повдигнати са му обвинения и във възпрепятстване на правосъдието и даване на лъжливи изявления пред служители на федералните правоприлагащи органи.

Във вторник бяха обвинени още двама мъже - Матю Граймс от Аспен, Колорадо, и Рашид Султан Рашид Ал Малик Алшахи, гражданин на ОАЕ, които се възползвали от статута на Барак като старши външен съветник в кампанията на Тръмп, за да "придвижи" интересите на ОАЕ и предостави разузнавателни данни, като същевременно не уведомили генералния прокурор, че действията им са предприети по указание на висши служители на ОАЕ. "

Според обвиненията Барак пряко и непряко е бил в контакт с висшето ръководство на ОАЕ  и е посочил Алшахи като „тайното му оръжие“ за популяризиране на програмата за външната политика в Америка.

Бившият сътрудник на Тръмп е имал специален телефон с инсталирано надеждно приложение за комуникация с висшите служители на ОАЕ.

Барак и Граймс трябва да бъдат привлечени под отговорност във вторник следобед в Лос Анджелис, според Министерството на правосъдието, докато Алшахи не е арестуван.

В съдебните документи, подадени във вторник с искане за задържане на Барак, прокурорите заявиха, че три дни след разпит от федералните агенти през април 2018 г. Алшахи е избягал от САЩ и не се е върнал.