"Следващите 4-6 месеца може да са най-лошата фаза от пандемията", предупреди съоснователят на Microsoft Бил Гейтс в ефира на CNN. Милиардерът предупреди, че САЩ биха могли да имат още над 200 000 смъртни случая, ако не се спазват прости мерки като носенето на маски и миенето на ръцете. Бизнесменът добави, че голям процент от прогнозираните смъртни случаи обаче може да бъде избегнат, ако американците спазват тези eлементарни правила.

В телевизионното си обръщение Гейтс се съгласи, че вирусът SARS-CoV-2 е далеч по-смъртоносен и фатален, отколкото първоначално са предвиждали здравните власти. На въпрос за мрачния рекорд, който САЩ удари по отношение на процента на хоспитализациите и смъртните случаи, Бил Гейтс отговори, че се е надявал, че Америка ще свърши повече работа през последните години, за да се подготви срещу потенциална пандемия. Гейтс припомни, че в прогнозите си през 2015 г. той е настоявал, че смъртността без съмнение ще се увеличава. Според него този вирус може да бъде много по-смъртоносен, отколкото е в момента. Предупреди и, че САЩ все още не са в "най-лошия сценарий". Съоснователят на Microsoft, чиято фондация подкрепя усилията за разработване и доставяне на ваксини срещу COVID-19, заяви в неделя, че смяната на администрациите в САЩ "усложнява" усилията по спиране на разпространението на коронавируса. Той допълни обаче, че е разговарял с новоизбрания президент Джо Байдън, за да се увери, че САЩ няма "да се издънят" отново. Президентът Доналд Тръмп отказва да признае резултата от изборите през 2020 г. и не се съгласува с избрания президент относно кандидатите за ваксина срещу COVID-19 или сложната операция по разпространението на дозите. Байдън съобщи по-рано, че администрацията на Тръмп е споделила известна информация, но не и "подробен план" за предстоящите доставки на препаратите в цялата страна. Гейтс похвали администрацията на Байдън за "предлагането на ясни планове" за забавяне на разпространението на COVID-19 и добави, че е позитивно настроен за преодоляването на това изпитание. В четвъртък Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" съобщи, че планира да инвестира допълнителни 250 милиона долара в подкрепа на "изследванията, разработването и справедливото доставяне" на препарати за борба с COVID-19, включително тестове, лекарства и ваксини. До този момент организацията е инвестирала общо 1,75 милиарда долара по тази инициатива.
Гейтс отбеляза в интервюто си, че от САЩ "се очаква да бъдат най-добрите", що се отнася до пандемията, но "за съжаление... ние не постигнахме това, което много други страни направиха". Той добави още, че е "супер доволен от всички тези ваксини" и че когато настъпи неговият ред за ваксинация, "публично ще се ваксинирам".