Няколко дни преди междинните избори в Съединените щати, очакванията са битката за мнозинство в двете камари на Конгреса да бъде изключително оспорвана. На 8 ноември, американските граждани няма да гласуват само за всичките 435 места в Камарата на представителите, за 35 от 100-те места в Сената и за губернатори в 36 щата. В навечерието на една трудна зима косвено на тези избори американският народ ще решава проблемите с инфлацията, прстъпността, правото на аборт, бъдещето на държавния глава и позицията на САЩ на международата сцена. Конгресът, основният законодателен орган на Съединените щати, е съставен от две камари – Сенат и Камара на представителите. Камарата на представителите се състои от 435 членове, избирани на всеки две години, докато сенаторите са с 6-годишен мандат. Всеки щат е представляван от двама сенатори, като мандатите им са разсрочени, така че 1/3 от тях да се преизбират на всеки две години, пише mediapool.

През последните две години демократите имаха крехко мнозинство в двете камари на Конгреса. В Камарата на представителите в момента има 220 демократи, 212 републиканци и три вакантни места. Сенатът в момента е поравно разделен между 50 демократи и 50 републиканци, но демократите имат предимство, тъй като председател на Сената е вицепрезидентът Камала Харис, която има и решаващ вот според конституцията на страната.

Защо са толкова важни междинните избори в САЩ?

Загубата на контрол над едната или двете камари на Конгреса

Демократите, Байдън и дългата ръка на Тръмп

Настоящият президент Джо Байдън не се радва на високо обществено одобрение.ще се кандидатира за бъдещите президентски избори при положителен резултат.Претърсването на имението му от ФБР през август даде тласък на Тръмп

Какво ще реши изборите?

Инфлация, престъпност, миграция

Аборти и студентски заеми

Решаващите щати

Международната обстановка и войната в Украйна

Китайският дракон