Срядя, 20 април, е 55-ият ден от войната на Русия срещу Украйна. Ето какво знаем към този момент:

  • Западът остава единен и решен да продължи с помощта за Украйна. Германия преминава към преки плащания за производителите на военно оборудване за Украйна, САЩ обявиха пореден пакет военна помощ за 800 млн. долара.
  • Боевете в Източна Украйна се усилват, както и руският обстрел в региона. Украинците са отблъснали множество опити за напредване на руски части във вторник.
  • Украинските власти съобщиха, че руските сили са засилили атаките си в обсадения югоизточен пристанищен град Мариупол и в Донбас и са завладели град Кремина. Русия за пореден път предлага на защитниците от "Азовстал" да се предадат.
  • От началото на руската инвазия досега в Украйна са убити около 20 800 руски войници, заявиха украинските военни. Според последната актуализирана информация на украинския генерален щаб, украинските сили са унищожили 169 руски самолета, 150 хеликоптера, 134 безпилотни летателни апарата, 802 танка, 2 063 бронирани машини и 386 артилерийски системи. Междувременно украинският вицепремиер заяви, че хуманитарните коридори за евакуация на цивилни граждани не могат да бъдат договорени с Русия.
  • Генералният щаб на Украйна заяви, че руските войски са съсредоточени върху пробиването на отбраната на украинските войски в Луганска и Донецка област и установяването на пълен контрол над Мариупол. В същото време министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров каза, че руската военна кампания в Украйна навлиза в нова фаза, като каза, че целта е “пълното освобождение на Донецката и Луганската (народна) република”.