Четвъртък, 21 април, е 56-ият ден от войната на Русия срещу Украйна. Ето какво знаем към този момент:

  • Президентът Джо Байдън обяви в четвъртък допълнителни 800 милиона долара военна помощ за Украйна, с които страната да се бори срещу руската инвазия. Преди да бъде отпусната обаче, допълнителната помощ трябва да бъде одобрена от Конгреса.
  • Полицията в Киевска област съобщи, че два масови гроба са били открити в град Бородянка, северозападно от украинската столица. Началникът на областната полиция Андрий Небитов съобщи, че сред “цивилните, убити от руските окупатори”, има две жени и един тийнейджър.
  • Британският премиер Борис Джонсън каза, че мирните преговори за Украйна вероятно ще се провалят, като сравни преговарянето с руския президент Владимир Путин с преговаряне с “крокодил”.
  • Западът продължава с помощта за Украйна. Норвегия изпрати противовъздушни системи от своя арсенал, а с помощта на САЩ са доставени резервни части, с които са вкарани в строя 20 украински изтребители, съобщиха от Пентагона.
  • САЩ обявиха нов пакет санкции срещу Русия. Той включва ключова руска търговска банка и мрежа от повече от 40 физически и юридически лица.
  • 80% от района на Луганск е в ръцете на руснаците, които са завзели центъра на градчето Рубижне в същия регион. Боевете продължават, като все още се очаква най-масираната руска офанзива. Руският обстрел по фронтовата линия остава интензивен. Украинските власти повториха призива се за помощ под формата на оръжие. Президентът Зеленски заяви, че страната му няма достатъчно тежки оръжия, за да спаси Мариупол. Според Киев половин милион украински граждани са депортирани в Русия.
  • Повече от 140 цивилни и петима украински войници бяха евакуирани от обсадения пристанищен град Мариупол, съобщиха сепаратистите, докато Москва засилва офанзивата си в източната част на страната. Опустошеният град представлява важен сухопътен мост между контролираните от Русия части на Източна Украйна и анексирания от Кремъл полуостров Крим. Силите на Кремъл се сражават, за да изтласкат останалите украински войски от последното им укритие в огромния завод за желязо и стомана “Азовстал” в Мариупол. Командирът на украинските морски пехотинци, заяви, че силите му “може би са изправени пред последните си дни, ако не и часове”.
  • Украинските бежанци избягали от войната в родината им са надхвърлили пет милиона души, съобщи агенцията за бежанците към ООН. Това е най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война, отбелязва агенцията. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за четиридневно хуманитарно примирие в Украйна от 21 април във връзка с православния Великден.