"Първо ми позволете да изкажа своите съболезнования за самолетната катастрофа в Техеран, защото това са много граждани на Европейския съюз. Няма наши граждани, но това не значи, че не ни е мъчно". Така премиерът Бойко Борисов започна изявлението си на стратегическата среща за диалог между САЩ и България. "Няколко пъти се подчерта от нашите американски колеги, че тези пет сесии днес по всички стратегически теми - разговори на експертите, е договаряно около година и половина. Господин Съливън беше в София, имах и срещи с Помпейо, както и с президента Тръмп", каза Борисов. "Решихме България и САЩ да имат геостратегическо сътрудничество. Защото това е важно, както за България, така и за региона, така и за САЩ. Когато се изстрелват ракети не е най мирното време. И Иран и Ирак, и Сирия са в непосредствена близост до България. Радвам се, че Щатите разбраха че можем да направим по-добро място за живеене гражданите на този регион и второ - да гарантираме правата и свободите, които си поставихме за цели. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток", настоя Борисов. "За мен е чест да съм тук при откриването на тази стратегическа среща за диалог между САЩ и България. Дейвид Хейл нямаше възможност да дойде тази сутрин. Той имаше голямо желание да участва, но Помпейо го помоли да остане във Вашингтон, за да се занимава със ситуацията в Ирак", каза на свой ред посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа. Преди срещата си с Путин и Ердоган на 8 януари премиерът ни трябваше да има специален разговор с помощник държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл. Неговият ресор в Държавния департамент са политически въпроси. В София Хейл трябваше да участва в първия стратегически диалог България-САЩ, предвиден в споразумението, подписано през ноември от Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп. "Всичко, което обсъдим днес с нашите съюзници и партньори ще бъде от полза за българския народ", настоя Мустафа. "Прекрасните българи, които срещам всеки ден заслужават най-доброто за тях и за децата им. Това е същинският смисъл на тези разговори", каза тя на български език.

България ще закупи 20% от акциите на газовия терминал за втечнен газ в Александруполис, обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на стратегическия диалог в София.

„Диверсификацията не е само на думи. Показахме, че България е стратегически газов хъб на Балканите“, категоричен е Борисов и посочи,че за миналата година сме ползвали 400 млн.кубически метра втечнен газ от Гърция, а само за януари са договорени около 100 млн. куб.м синьо гориво.

Министър-председателят съобщи, че в края на януари българска делегация, начело с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ще замине за Гърция, за да договори по-изгодни цени на втечнения газ за българската икономика и индустрия.