Отговорният за хаоса, който ще се създаде, се казва Румен Радев, а инструментът - депутатът Слави Трифонов. Това заяви премиерът в оставка и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг по повод това, че не е имало обществено обсъждане преди да се приемат и обнародват промените в Изборния кодекс.

Според него целта на промените в Изборния кодекс беше една - ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент. Премиерът в оставка смята, че мнозинството в парламента е проформа и цели да обслужи кандидат-президента Радев. "Отнасям се с уважение към всяка партия, но не може уважаемата г-жа Нинова (Корнелия Нинова, лидер на БПС - б.р.) да каже по-бързо да закриваме парламента, да връщат мандата, защото Борисов продължавал да управлява. Повече от 1 месец мина, господа. Да си бяхте направили едно правителство, ако ще то да е проформа, както ви е проформа мнозинството в парламента. И то е само за да обслужи кандидат-президента Радев", каза още премиерът в оставка.Неслучайно се хванаха не с щаб (Национален оперативен щаб за борба с коронавируса - б.р.), как да се борят с пандемията. Не случайно не приеха мажоритарния избор, а сложиха думичка отпред, че ще има при редовни парламентарни избори мажоритарен вот. Това означава, че следващото правителство трябва да има пълен мандат, допълни той.Борисов каза, че ГЕРБ само подкрепят председателя на ЦИК. "В тази ЦИК по време на изборите ГЕРБ беше малцинство, защото там бяха представители на БСП, ДПС, "Да, България", защото им дойде много добре да се възползват от възможността, когато не бяха парламентарно представена партия, да имат членове на ЦИК, защото ние като демократи вкарахме и тези партии, които имат евродепутати".сезират КС за решението на парламента за гласуване с машини в секции с над 300 избиратели.Борисов се поинтересува защо е отпаднало и предложението за намаление на партийната субсидия на 1 лев на действителен глас."Нали това им беше предизборната програма?", попита той.

ГЕРБ нямат кандидат за председател на ЦИК, защото липсва методология 

Борисов коментира и това дали ГЕРБ имат кандидат председател на ЦИК. "Нямаме, защото няма методология какви трябва да са кандидатите - може да са само шампиони по шах, бокс или планинско ориентиране. Имаме обнародване в "Държавен вестник" само за една нощ промените в Изборния кодекс. Как не ги беше срам да накарат хората да работят на Разпети петък?", заяви Борисов. Министърът на правосъдието в оставка Десислава Ахладова припомни, че "докладът на ЕК за върховенството на закона основните критики бяха, че парламентът приема законите прибързано без оценка за въздействие". Ахладова заяви, че в този парламент видяхме нещо нечувано – закон за съдебната власт, наказателно процесуален кодекс и изборен кодекс, се приеха за първи път без да се питат ресорните министерства и ВСС. “За първи път видяхме, че нито заинтересованите лица, нито гражданите можеха да участват в обществените консултации за Изборния кодекс", каза още тя."Новите варвари погазиха не само Конституцията, правилника и законите, но и превъртяха времето. Никога досега не се е случвало за една нощ да се приема кодекс, в случая изборен, и той да бъде обнародван с по-ранна дата от деня на приемане и оповестяване в държавен вестник. Говоря за указа, който подписа президентът Румен Радев на Разпети петък с дата 1 май", заяви председателят на ГЕРБ Десислава Атанасова.