"От „Газпром“ и „Лукойл“ българите губят по 20 милиона на ден. Затова аз декларативно се обръщам към колегите от другите партии. За ГЕРБ всеки, който е готов да подпише следния закон, е потенциален партньор. Ще управляваме само с партии, подкрепящи закон за 100% диверсификация от „Газпром“. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов на пресконференция в партийната централа.

Първи закон в новото Народно събрание трябва да е този, твърди бившият премиер. "Още сега служебното правителство да започне дългосрочен търг за доставки над 10 години на втечнен газ. Има толкова частни, силни български компании, които могат да доставят газ – те могат да докарват танкери и да го продават на цени, които за тях са добри", каза той.

Планът на ГЕРБ е и да се съсредоточим в добива на български газ – от Хан Аспарух, Силистар, шистов газ. "Партии, които са готови да подкрепят това, са наши съюзници", повтори отново Борисов и даде още по-дълъг списък с приоритети, които ще определят евентуалните партньори на ГЕРБ:

"Второ – таван на цените на горивата. Да спрем грабежа върху българските граждани – 2,70 лв./л таван", обяви Борисов.

"Трето – втората част на ескадрилата F-16. Учудващо, правителството се скри и не прие, а изтича времето. Ще модернизираме ВВС с най-добрите самолети със закон или решение на парламента", добави той.

"Четвърто - 100% диверсификация на руското ядрено гориво и ядрените ни мощности, включително нови ядрени мощности, различни от руските", допълни бившият премиер.

"Пето – да спрат издевателствата с цената на тока. Шесто – може да стигнем до съдебна реформа", обяви Борисов.