Наследница на индийски милиардер от технологичния свят и съпруга на новия британски премиер Риши Сунак, Акшата Мурти все по-често ще попада под вниманието на местните жълти издания, фотокамерите на минувачите и дългите обективи на папараците. Един от първите сигнали за засиления публичен интерес към личността на госпожа Мурти бе дискретната фотосесия, която фотограф успя да й направи, докато жената до новия първи в британското правителство наблюдава разопаковането на багажа пред дома й.

Британските таблоиди информират, че заможната индийка често пъти предпочита дизайнерски тоалети за публичните си изяви, но сега е била засечена с изключително семпло облекло, а стайлингът й

"показвал любов към уличните марки".

Пред прага на дома си тя е била забелязана с клин, половер и черна пухкава жилетка, която по изчисление на модните калкулатори в британските редакции е около 50 паунда.

Традицията е нарушена

Британците са традиционалисти, които трудно излизат от очертанията на установените навици. Дори и в политиката. Всъщност, от 1997-а година насам, с идването на власт на сър Тони Блеър всички премиери са настанявани в т.нар. апартамент номер 11. Семейство Сунак обаче избра да се върне в апартамент номер 10, където те са живяли от времето, когато Риши Сунак е министър на финансите. В деня, когато Акшата Мурти е заснета, тя е чакала именно там, а според наблюдателните британски журналисти, хамалите са разтоварвали "изправено пиано, двоен матрак, барбекю и по-малки кутии".

"Дейли Мейл" обръща внимание на

резкия завой в аутфита на г-жа Сунак,

отбелязвайки, че през 2020г. е забялазана да носи маратонки "Гучи" на стойност от 445 лири, кожено палто за 1 630 и пола за 1 000 в британска валута.

Г-н Сунак и г-жа Мурти са натрупали общо състояние от 730 милиона лири, разкри списъкът на богатите на Sunday Times през май. Това прави доскорошния финансов министър първият политик, фигуриращ в годишната класация на богатството от създаването й през 1989 г. Вярва се, че новият британски премиер е успял да натрупа солиден капитал в лондонското сити, преди да влезе в политиката.

Но по-голямата част от парите са от дела на съпругата му в IT гиганта Infosys, създаден от нейния баща N. R. Narayana Murthy, един от най-богатите хора в Индия, който е описван като бащата на индийския IT сектор и "един от 12-те най-великите бизнесмени на всички времена". Г-жа Мурти притежава дял от 430 милиона лири в бизнеса на баща си. Само през последните седем години и половина тя се радва на около £54 милиона дивиденти.

Името на съпругата на Риши Сунак попадна между обществените коментари на Острова, заради специфичния й статут на човек, който е роден в чужбина и прекарва по-голяма част от времето си извън Обединеното кралство, смятайки все още друга държава за свое постоянно място на живеене.