На 20 януари председателят на БСП Корнелия Нинова е поканила на среща лидерите на парламентарно представените политически сили в 11:00 часа в опит да се потърси съгласие за съставяне на редовно правителство в рамките на 48-то Народно събрание. На срещата присъстваха лидерите на ГЕРБ, БВ и ДПС - Бойко Борисов, Стефан Янев и Мустафа Карадайъ. От ПП, ДБ и "Възраждане" отказаха да присъстват.

В понеделник парламентарната група на левицата получи от президента Румен Радев папката с третия и последен мандат за кабинет в това Народно събрание. В сряда Националният съвет на партията даде мандат на председателя си да започне разговори с всички парламентарно представени партии. "Искаме честен и открит разговор има ли воля за съставяне на редовно правителство. Всички сме наясно, че се намираме в криза. Да намерим отговор за важните въпроси заедно.

Изненадани сме, че ги няма председателите на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България"", коментира лидерът на БСП.

"Опит да се върне нормалния тон в парламента".

За нашето правителство с Габровски ,което предложи не му достигнаха 5 депутати, защото този разговор не беше проведен преди. Ако имахме подобно решение къде може да се направи правителство и Радев щеше да се съобрази с това.

На нас не ни стигна мъдрост, нито сила, нито воля. Как са го подкарали с добре работещ парламент, но не могат да излъчат правителство. Дори за отказа да разговарят с вас, дори вие нямате разделителни линии или червени линии които да притесняват.

Най-лесно е хайде още кампания, приказки, никой не желае сериозно да погледне към управлението, защото е тежко, заяви още Борисов.