Средствата, които Бундесверът може да предостави на Украйна в рамките на военната помощ, са на привършване, призна министърът на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт по време на посещението си при германско-френската бригада в град Мюлхайм.

„Ние вече не можем да предоставяме много от запасите на Бундесвера – заявявам това много ясно и моят колега в Украйна знае това”, цитира думите на Ламбрехт „Ди Велт”. В същото време министърът увери, че Германия смята да продължи да оказва подкрепа на Киев.

"Украйна може да разчита, че ще продължим да я подкрепяме и в бъдеще", подчерта германският военен министър, като уточни, че "поддържа много доверителни и конструктивни отношения с украинския си колега Олексий Резников".

В този контекст Ламбрехт припомни, че Германия вече е доставила на Киев част от самоходните гаубици Panzerhaubitzen 2000.

В края на април Ламбрехт заяви, че Германия е готова да достави на Украйна зенитни системи Gepard. Според агенция DPA те ще бъдат предадени на Киев през юли. Очаква се първата партида да включва 15 зенитни установки и около 60 000 боеприпаса.

На 21 юни украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че страната му е получила от Германия самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000 "с обучени украински екипи". Той допълни, че това е шестият тип 155-калиброва артилерия, която е получил Киев.

В същия ден германското правителство публикува за първи път списък на оръжията, предадени на Украйна, и план за по-нататъшни доставки, който включва 30 самоходни зенитни оръдия Gepard, система за противовъздушна отбрана IRIS-T, три ракетни установки тип Mars, 22 камиона и 80 пикапа. В списъка на вече доставените оръжия и материали има 38 позиции, а в списъка на планираните доставки - още 25.