Висшите служители в Бъкингамския дворец побесняха днес, след като плановете за държавна реакция в случай на смърт на кралица Елизабет Втора сензационно изтекоха в публичното пространство. Сега в двореца тече вътрешно разследване в търсене на „къртица“.

Тайните планове на „Операция Лондонски мост“, както кодово се нарича процедурата – предвиждат всеки детайл на официалната реакция на събитието – от „траурния тур“ на принц Чарлс из страната до това какво кралските особи ще постват в социалните медии.

Предупреждава се още, че Лондон ще бъде „напълнен до пръсване“ от милиони хора, дошли на поклонение в столицата.

Свръхсекретният документ е бил предаден на политически сайт и сега служителите на двореца търсят кой е отговорен за изнасянето му. Детайлите в него трябваше да останат в тайна, както бе до смъртта на Херцога на Единбург, принц Филип, през април. Той лично планира подробностите по погребението си като част от „Операция преден мост“.

Страната научи как е пожелала да бъде погребан чак след смъртта му на 99 години в замъка Уиндзор.

Британците обаче вече знаят какво ще се случи след смъртта на кралицата до нейното погребение 10 дни по-късно благодарение на „Политико“, който публикува документа.

Действия след смъртта на кралицата

  • Принц Чарлз ще бъде обявен за крал на следващата сутрин след кончината на майка сии ще отпътева на траурно турне в страната;
  • На премиера ще бъде съобщено от най-висшия царедворец: „Лондонският мост падна“. Ще бъдат уведомени още началникът на наемните служители в администрацията и министрите;
  • В рамките на 10 минути от събитието трябва да бъдат свалени наполовина флаговете на правителствените сгради, а ако има парламентарно заседание, то ще бъде отложено;
  • Сайтът на кралското семейство ще бъде сменен с черна страница със съобщение за смъртта на кралицата;
  • В цялата страна ще бъде обявена минута мълчание, а в 18 часа премиерът ще има аудиенция с новия крал Чарлс, чието възцаряване има кодовото име „Операция пролетен прилив“;
  • Ковчегът на кралицата ще бъде изложен за поклонение преди погребението.

Нови подробности са били въведени в него, за да отразят промените, настъпили заради пандемията. Така например официалните лица са притеснени от очакваните поклонници, които ще дойдат в Лондон, защото има опасения, че няма да са налице достатъчно уредници, които да насочват търпите.

Трябва да има готовност и за непредвидени обстоятелства, особено на фона на пандемията.

Самата кралица Елизабет не изглежда да е притеснена от изтичането и продължава да игнорира медиите и да са наслаждава на заслужената си лятно почивка в Балморал – нейната първа от смъртта на съпруга й. През уикенда ще й гостува семейството на премиера Джонсън.