48-годишният Пламен Георгиев Велинов е задържан в София от служители НСС и столичната полиция по искане от САЩ, съобщи отделът за Флорида на американското правосъдно министерство. Българинът е обвинен в конспирация за рекламиране и разпространение на детска порнография като сътрудник на фирмата Newstar Enterprise.

Заради същия случай в САЩ е задържан и финансистът на схемата, 55-годишният Антъни Лий Кендъл от щата Вашингтон. Той е обвинен в пране на пари и конспирация за пране на пари заради изпрани около 1 милион долара на същата фирма.

По двете обвинения заедно Велинов е застрашен от поне 20 и най-много 50 години затвор, ако бъде признат за виновен. Обвинителният акт също така предупреждава българина, че правителството на САЩ ще конфискува активи за 434 000 долара, за които се смята, че са проследими като облагодетелстване от извършените престъпления.

Положението на Кендъл е още по-тежко – той е с 5 обвинения, свързани с пране на пари, и може да бъда наказан с по 20 години затвор за всяко, ако те бъдат доказани в съда. Ще бъдат конфискувани активи за над 944 000 долара, смятани за облагодетелстване от престъпленията.

Според съдебните документи Велинов е осигурявал указания и контрол над функциите за чужбина на Newstar Enterprise – интернет базирано предприятие, насочено към извличане на печалби от сексуална експлоатация на уязвими деца. Това е замаскирано като работа с деца-фотомодели чрез група сайтове, наречена Newstar Websites. Велинов е помагал за поддръжката и осъвременяването на тези сайтове. Кендъл е изпълнявал важна финансова функция в Newstar Enterprise. С цел измама е откривал платежни процедури, търговски и банкови сметки за фирмата. Осигурявал, провеждал и прикривал парични транзакции в обем на около 1 милион долара приходи за Newstar Enterprise.

 

Според съдебните документи Newstar Enterprise е основана през 2005 година. Тя е създала, хоствала и поддържала уебсайтовете Newstar Websides на сървъри в САЩ и чужбина. За популяризиране на уебсайтовете предприятието е наемало, склонявало и примамвало момчета и момичета на възраст под 18 години, някои от тях дори още в предпубертетна възраст, уж да ги използва като фотомодели. По този начин Newstar Enterprise е продуцирала около 4,6 милиона снимки и видеа със сексуално съдържание и ги е разпространявала и продавала чрез Newstar Websites.

На някои от изображенията позират деца на 6 години, в провокативни пози и облечени като полицаи, мажоретки, или пък с еротично или прозрачно бельо. Повечето от тези деца са намирани от Източна Европа. Още трима от ръководителите на Newstar Enterprise са или подсъдими, или вече са се признали за виновни. Присъдите им се очаква да варират от 20 до 100 години затвор, в зависимост от обвиненията. Процесът срещу четвъртият обвиняем, Кенет Пауър, е прекратен, защото той почина преди края му.