България не успя да победи Белгия в последния си мач от груповата фаза на Евробаскет 2022 и се прости с мечтите си за участие в елиминационната фаза на турнира. Тимът на Росен Барчовски отстъпи с 80:89, но може да напусне турнира с гордо вдигната глава. Националите ни записаха 1 победа и четири загуби, но показаха много добра игра в повечето от мачовете, а накрая и умората си каза думата.

Белгия получи подкрепата на публиката в Тбилиси, тъй като само успех на съперника щеше да запази шансовете на домакините.

В последните две минути от полувремето влязохме с изоставане от 10 точки, първата двуцифрена разлика в мача. Почивката дойде при 30:41, но България не бе и на половината от възможностите си. Нашите вкараха първите пет точки на старта на второто полувреме, но им трябваше още енергия на терена. Умората си личеше в действията, но и желанието за нещо повече от този последен шанс.

Когато нещата в нападение започнаха да се получават, и разликата веднага падна. Серия на Павлин Иванов и Димитър Димитров изравни до 45:45, а след това имаше още едно равенство. Белгия се справяше твърде лесно защитата ни и успя отново да изравни. Бост се събуди в края на третата част и направи обрат до 55:54, но авансът не се задържа дълго.

Още преди последната част Александър Везенков бе оформил четвъртия си дабъл-дабъл в пет мача. Белгия вкара много важни тройки в първите минути на финалната четвърт, за да се откъсне напред с 8. Битката продължи здраво, но минутите изтичаха и с тях надеждите ни за нов обрат. Във финалните секунди се изпълняваха основно наказателни удари, но нямаше време за повече.

Александър Везенков завърши с 26 точки и 13 борби, 18 добави Дий Бост, 11 Димитър Димитров и още 11 Чавдар Костов. 25 за Белгия отбеляза Ретин Обасоуан, и 20 Еманюел Льоконт.