България е с най-ниски разходи за труд в целия ЕС, което прави българите най-евтината работна ръка. Такива са резултатите след изследване направено от германската агенция за икономическо развитие. Друго изследване алармира за растящ недостиг на квалифицирани работници във Федералната Република до 2030 г.

Около 7 евро за час

ЕвростатРегистрирано е най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.Според германската агенция за икономическо развитие, в България най-значително нарастват заплатите в компании, които търсят квалифицирани работници.

Квалифицираният персонал в Германия

се превръща в един от големите проблеми. Разликата между търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка в Германия се увеличава. Това може да доведе и до забавяне на икономическия растеж в страната. Като основна причина авторите на изследването виждат застаряването на населението. Недостиг на кадри има във фармацевтичния бизнес и при лекарското съсловие.Като една от опциите за облекчаване на проблема се разглежда по-голяма вълна работници от чужбина, която да запълни липсите на пазара тук. 

Страната ни е лидер по ръст на промишленото производство в Европа