Българката Лора Николаева е успешен предприемач с международен опит в модната индустрия. От години живее в Лондон и произвежда облекла, определяни като "интелигентни дрехи". Достига десетки хиляди продажби. Престижни издания като Independеnt, The Guardian, Vogue Business пишат за успехите на Лора Джийн (Lora Gene) - елегантното име, с което е популярна сънародничката ни на Острова.

Лондон спечелил Лора с уникалната си среда за креативни предприемачи. Тя се чувства вкъщи в британската столица и е истински благодарна, че живее в нея.

„Аз съм човек на големия град. Не се чувствам удобно в малки пространства и ''лудницата'' на мегаполиса ме вдъхновява. За мен Лондон е най-великолепният град на планетата и въпреки Брекзит, продължава да има най-много предимства пред всички останали“, споделя българката пред БТА. Тя допълва и че в Лондон има най-много self-made милионери спрямо населението на Острова.

Лора е категорична, че макар и България да е нейна Родина, тя не е за нея. „Мисля, че го разбрах, когато бях на 15“, споделя тя.

Талантливата дама доверява и друго – че за нея е било по-трудно да пробие в България, отколкото в чужбина.

Опитах да работя в България за няколко години и не успях да се справя с много неща, предимно с културата на работа. Определям себе си като много толерантен човек, а в България, като че ли се изисква да си доста нетолерантен, за да вървиш напред, да правиш редица компромиси“, казва тя. Лора признава, че в Родината често й се е набагало да повишава тон и да следи всичко изкъсо, което не е било по вкуса й.

„Вярвам в максимата, че ''насила хубост не става''. Особено за моята сфера. Възпитаването на естетика не може да бъде насилено“, категорична е тя.

Във Великобритания никой не е третирал българката като чужденец. „И въпреки че тук има огромна конкуренция и невероятно добри професионалисти, може би най-добрите в света, те те уважават. Тук съм получила основно подкрепа - много повече, отколкото съм получавала някога в България“, спомня си Лора.

Тя не се чувства пробила в света на модата, макар да получава добри отзиви от Independеnt, The Guardian, Vogue Business. „Но аз се състезавам в една категория, която е сравнително нова и се противопоставя на модата като бизнес, който не зачита човешкия труд и хармонията между човек и природа. Може да се каже, че съм новатор в модата, но все още на едно сравнително низово ниво“, споделя българката.

От този сезон Лора Николаева е ментор в специализирана програма на студентите от Oxford (Sustainability lead) и приема това за един от важните моменти в кариерата й. „Имам шанс да помогна на други предприемачи и да ''преработим'' бизнес модела, който реално повече унищожава, отколкото създава. Надявам се тенденцията да продължи и компании като моята да станат стандарта в тази индустрия", споделя тя.

Българката призна, че Brexit е спънал бизнеса й и сега й е малко по-трудно с митниците, предимно с тези в България. "Все още произвеждаме всичко в България и сме зависими от това. Но пък има и плюсове. Към момента всички поръчки за Европа се изпълняват директно от България, а това създава позитиви", казва Лора.

Но COVID-19 е помогнал на бизнеса й както на много друго компании, които продават предимно онлайн. "Позволи ни да стигнем до повече хора по времето на локдауните, когато всички бяха основно пред телефоните си", споделя българката.

Тя доверява и че се вдъхновява от всичко. "Най-вече се опитвам да накарам жените да се чувстват удобно в кожата си. Прекалено дълго свеждахме образа на жената до едни измислени постановки, удобни на ''стандартните'' размери или до недостижимите 180 см. (каквито притежавам аз). Образ, който не само е нереален, но е виновен за не малко вреди, нанесени на жените през изминалия век. Аз сравнявам този образ с ''красива бяла кутийка'', сложена на много висок рафт. Никой не може да я стигне, но и никой няма интерес към нея. Дори тези, които могат да се протегнат по-високо", разказва Лора.

За нея всяка жена е "разкошна кутия", пълна с много неща, в различни цветове, форми и размери.

"Моята цел е да създам достатъчно добър продукт, който да е полезен и да не вреди на околната среда. Дизайнът, който смятам, че е необходим на този век е устойчив, дълготраен и полезен на потребителя. Според мен има нужда от повече дизайнери, които не виждат всичко в малък, среден и голям размер и не налагат своята егоцентрична визия за това как трябва да изглежда една жена", смята още българката.