Една от най-бързоразвиващите се индустрии, тази на информационните технологии, сякаш най-бавно се ориентира в новата обстановка за равенство между половете. Според доклад на National Center for Women & Technology (NCWIT) от 2017 г. едва 25 процента от всички работещи в технологичния сектор в САЩ са жени. Една от причините – ниският интерес на подрастващите девойки да се обучават в тази сфера.

Но тази тенденция сякаш не важи за жените от България, които, освен че са много адаптивни към промените, са наследници на една добра образователна система и имат афинитет към инженерните професии. „Първоначално бях лингвист с филологическо образование още от България”, казва Стелияна Иванова, която работи като частен контрактор към Facebook. Когато идва в САЩ, продължава образoванието си в университета в Индиана.

„По това време откриха нова програма по компютърна лингвистика, която аз намерих за интересна, и започнах да вземам класове”, казва българката. Така няколко години по-късно тя завършва магистратура по компютърна лингвистика и

става една от малкото жени

специалисти в тази сфера. Според нея броят на жените в технологичните компании в САЩ е видимо по-нисък, но това не е изненада. ”Още когато учех в университета и вземах класове по компютърна лингвистика, бях реално единствената бяла жена. Имаше жени от Индия или Китай, но американките някак си изобщо не се занимават с такива професии, което за мен беше шокиращо”, казва още Стелияна Иванова.

Тя обаче признава, че планът й не е бил да се занимава точно с това, а по-скоро да защити докторат и да стане професор. Подобна е и историята на Людмила Велева, която е програмен мениджър в Microsoft. „Никога не съм си мислела, че ще се занимавам с това”, казва Людмила Велева.

След като завършва бакалавърска степен по икономическа психология и приложна лингвистика в България, се озовава в САЩ и решава да се преквалифицира. Завършва маркетинг мениджмънт в University of Washington, а по-късно и магистратура по бизнес администрация. Всички тези специалности я отвеждат в рекламна агенция, където й се налага да работи с т.нар. paid search advertisements продукт на Google Ads, а това, че е добра в работата си, я кара да се пробва в Microsoft. “Ако кажа, че не съм си мечтала да работя в технологичния сектор, ще излъжа, но ако кажа, че съм имала достатъчно познания, също ще излъжа”, казва Людмила Велева, която определя себе си като late bloomer. Тя си обяснява успеха на българите като цяло в IT сферата с

доброто ниво на образованието

в Родината. „Образователната система в България беше изключително добра, нямам наблюдения как е сега, но само от випуска на моя съпруг от математическата гимназия в Бургас има поне 10 души, които работят в IT сектора. Това на мен ми говори, че очевидно кадрите, които е произвеждало това училище, са на световно ниво”, казва българката.

Освен това Людмила Велева казва, че е типично както за българите, така и за българките да са амбициозни. За равенството на половете в технологичния сектор казва, че т.нар. gender gap е очевиден и затова „трябва да се привличат повече жени”. „За щастие аз лично никога не съм била жертва на дискриминация в технологичния сектор. Чувала съм истории, но никога не съм била свидетел”, казва Людмила Велева. Екипът, който ръководи в Microsoft, се занимава с киберсигурност и отстраняване на неподходящо съдържание.

„Тенденцията да има нужда от все по-сериозни мерки в сферата на безопасността в мрежата тепърва ще се развива и ще се засилва, защото хората стават все по-свързани и започват да използват технологиите навсякъде”, казва Людмила Велева. Тя се надява все повече млади жени да решат да се занимават с технологии и да са част от това, което прави тя. България е първа в Европа по брой на жени, наети в технологичния сектор, и първа в ЕС по студенти жени, които учат информационни технологии и комуникации – 33% от общия брой студенти в тази сфера, което е двойно спрямо средното за ЕС 16,7%. Според мнозина тази тенденция в България и други източноевропейски страни е наследство от времето на социализма, когато е имало пик на инженерните  професии.

За Силвия Ташев, която работи като софтуерен инженер в Amazon, изборът на тази професия също е като наследство, защото баща й Иван Ташев от години работи в Microsoft, а сестра й Венета работи за Google. “Повечето българи, които познавам тук, в Сиатъл, са в тази сфера, казва Силвия Ташев. – Имаме общи теми.” Тя завършва University of Washington със специалност софтуерен инженер. Още през третата си година в университета започва да работи за технологичния гигант Amazon, където остава и до днес. „Мисля, че все още

няма толкова много жени

колкото ми се иска да има, но мисля, че все повече и повече се интересуват. Културата в много компании също се променя, за да бъде по-приятно място за жени да бъдат софтуерни и инженери.” 47% от жените в IT сектора в САЩ не смятат, че имат равен шанс за реализация в сравнение със силния пол, затова и процентът на напуснали жени в сферата е в пъти по-голям. Като младото лице на този проблем Силвия Ташев е обнадеждена, че това ще се промени съвсем скоро. И трите българки са категорични – ние, българите, имаме естествена вродена способност да се справяме с всичко. Стелияна Иванова, Людмила Велева и Силвия Ташев казват, че качества като упоритост и непримиримост са им помогнали да си проправят път в иначе силно конкурентната среда на IT индустрията. „Има го и момента, че аз като жена не смятах, че имам недостатъци в сравнение с мъжете, които работят в тази област”, казва Стелияна Иванова. „Българите не се предаваме, допълва с усмивка Людмила Велева. – Инати сме си.” Техните успехи могат да разбият стереотипите и да променят лика на индустрията.  

Жените – една трета от IT сектора в България

България е една от малкото страни, в които жените не отстъпват на мъжете в IT сектора. За никого не е тайна, че българските IT и tech специалисти са едни от най-добрите в света. Множество големи компании вече отвориха свои офиси в България заради сравнително ниския разход за заплати и високото качество на работа. Страната ни е сред 10-те най-желани за т.нар. outsourcing (изнасяне на част от бизнеса в друга държава). И докато нежният пол е окаяно зле представен в технологичната индустрия по целия свят, то в България жените заемат една трета от сектора. Родината ни е истински пионер в равенството между половете в технологичната индустрия. Според доклад на Financial Times жените, които се занимават с IT в България, са 44.6 процента от общия брой специалисти (втори в Европа след Литва).

Същият доклад съобщава, че в Източна Европа има най-много жени, работещи в технологичния сектор. Според мнозина познанията на жените в технологичната сфера са наследство от социалистическия блок, когато най-будните и способни момичета учили в специални математически гимназии и когато професията инженер е била сред най-желаните. „Математиката и всички други науки, в които тя се използва, е била изучавана при доста добър стандарт в тези гимназии, които са приемали равен брой момичета и момчета”, казва Румяна Тренчева, мениджър на софтуерна компания в Германия, за Financial Times. “Жените учителки са направили математиката по-достъпна и са мотивирали ученичките да продължат, като изучават компютърни технологии в университета.” Според нея в индустрията все пак съществува дискриминация срещу нежния пол, но с все повече жени начело на т.нар. start-ups това може скоро да е история.