На 88-годишна възраст си отиде завинаги един от българските емигранти с емблематична биография – Крум Гърков от Чикаго.  Той е починал в петък, 22 октомври след дълго боледуване от раково заболяване в дома си в Чикаго.

Неговото пътешествие отвъд българската граница не става с паспорт и виза – той е трябвало да бяга за живота си заедно със своето семейство, преследвано от комунистическия режим.

Крум е роден през 1933 година в с. Брежани. Има две по-малки сестри. След Втората световна война баща му Петър Гърков се присъединява към Горянското движение и през 1947 година минава в нелегалност. Това предопределя и отношението на новата власт към цялото семейство. При акция на милицията през 1948 година четата на бащата на Крум е обкръжена и унищожена, а той се самоубива.

Няколко дни преди ликвидирането на четата 15-годишният Крум е арестуван, а в управлението на милицията заварва задържани и останалите членове на семейството си. Пускат ги след четири дни разпити за бащата.

През 1951 семейството получава предупреждения от съселяни, че нещо лошо ще им се случи и те трябва да бягат. Въпреки големите рискове семейството преминава нелегално границата с Югославия и се спасява.

През 1956 година Гъркови пристигат в Брюксел, където са посрещнати добре. Крум работи първо като миньор във въглищна мина, а после във фабрика. Получават възможност да изберат дали да останат в Белгия или да идат в друга страна и решават да се преместят в САЩ. През 1959 година се преместват едната сестра и майката, а през 1962 – и Крум.

Семейството се първоначално живее в Чикаго, където Крум се жени за гъркиня. Той работи на различни места, а през 1963 всички се преместват в Лос Анджелис, където Крум е избран първо за секретар, а после и за президент на културния клуб на тамошните българи.

През 1974-75 година семейството се връща в Чикаго и се установява там. В Лос Анджелис Крум Гърков е усвоила бояджийството и започва работа като бояджия и в Чикаго. Издига се първо като ръководител на бригада, а после и като суперинтендант – лидер на няколко бригади.

Пенсионира се на тази позиция.

Крум Гърков има две дъщери и много внуци.

Той е посещавал България след промените, за да установи, че комунистите са заличили всички следи от баща му и семейството му в архивите. Не е известно къде е погребан Петър Гърков. Български документи си е извадил благодарение на това, че присъства в дневника на църквата.

Огорчението на Крум личи от неговите думи в биографичния му разказ от 2006 година:

„Не си спомням нищо добро от България. Не я мразя. Само не мога да разбера, с какво майка ми, аз, 14-годишно момче, и по-малките ми сестри заплашвахме комунистическата власт, та те се отнесоха така с нас?“