Дело за право на баща да посещава сина си завърши по неочакван начин – съдът реши, че бащата – български лекар, работещ в британската здравна система – е убил с отрова бащата на приятелката си и е отровил още нея и майка й, но без фатален изход. Майката използвала отравяне като основание да се противопостави на контактите на българина със сина му.

Лекарят не е обвинен за това нито във Великобритания, нито в България и след необичайното съдебно решение се работи, включително с българските власти, да бъде подведен под отговорност. Той отрича да е извършил престъпното деяние, а името му не се споменава, за да бъде предпазена и самоличността на детето, намесено в случа

Опитът за убийство е станал по време на семейно пътуване в България. На него били приятелката му, едногодишното дете и нейните родители. Отровата е била талий, който лекарят сипал в купата с кафето на останалите. Самият той изпил разтворимо кафе.

Дядото умрял, но двете жени оцелели, а в кръвта им имало сходни нива на талий. Смята се, че лекарят си го е набавил покрай работата си или чрез интернет. Смята се, че основната чел на покушението е бил дядото, но заподозреният не спрял приятелката си, като видял, че тя пие от същото кафе.

Когато семейството се върнало на Острова, докторът се опитал да замете следите, като казал, че смъртта на дядото е било определена като мозъчен удар.

Първоначално било определено изслушване на фактите и съдията решил, че дядото е бил убит. Заподозреният обаче обжалвал на технически основания основа и Апелативният съд отменил решението.

Първият съд обаче настоявал за повторно изследване на по-висша инстанция и съдията определи, че лекарят е отговорен за отравянията. След като обжалване на това решение се провали, решението можеше да бъде публикувано.

Съдията заяви, че „майката е доказала, че е много по-вероятно той да е сипал талиума в кафето им, отколкото обратното“, а лекарят не е помогнал в оказването на помощ и се е опитал да отклони вниманието то себе си и отравянето с талий.

„Защо го е направил, не знам“ - каза той.

Според семейният адвокат следващата цел е подвеждането на лекаря под отговорност.