След бурен ден на парламентарни дебати по френското предложение за преговорна рамка, в който македонската опозиция не спря да говори за "български фашистки окупаттор", в 23.00 часа българско време в петък вечер македонският парламент прекрати дебатите. Председателят на парламента Талат Джафери съобщи, че дебатите ще продължат в събота, в 11.00 часа местно време.

Това ще бъде третият ден, в който народните представители ще обсъждат в пленарна зала предложението на Френското председателство.

И в петък най-активни бяха депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и крайнолявата проруска формация "Левица". Всички те призоваваха за отхвърляне на френското предложение, защото неговото приемане ще означава "пълната асимилация и българизация на Македония".

Почти всички депутати по време на изказванията си задължително използваха определението "български фашистки окупатор". Някой от тях дори споменаха, че става въпрос "за стерилизация на македонците и апартейд".

Депутат от ВМРО-ДПМНЕ изсипа върху трибуната на парламента чаша с червена боя, с която "припомни за пролятата кръв на жертвите от българския фашистки окупатор".