Първата пратка с ваксини срещу коронавируса вече пристигна в София. Мястото е държавната компания "Булбио", където вече бяха монтирани и специалните хладилници за съхранение на препарата. Това е ваксината на Pfizer и Biontech, която до момента е единствената одобрена в Европа. Решение на европейско ниво за друга ваксина - тази на американската компания "Moderna", се очаква на 6 януари. Ваксините идват у нас от завода в Белгия. Ще бъдат доставени с камион, но през кой точно граничен пункт ще бъдат внесени не се съобщава от съображения за сигурност.

Първата пратка за България съдържа 9750 дози – на един човек се поставят две дози. Втората се инжектира 21 дни след първата. По предварителна информация втората пратка се очаква в началото на януари. В четвъртък здравният министър Костадин Ангелов издаде и заповедта, според която имунизациите в България започват от 27 декември (както и в други страни от ЕС). Първите, които ще получат ваксина, се очаква да са именно министърът, както и шефове на големи болници - заради примера. Най-напред имунизациите ще са за лекарите на първа линия. Ваксините ще са безплатни, доброволни и ще се поставят след информирано съгласие.
В електронен имунизационен регистър ще се съдържа информация затова кой се е ваксинирал, кога, с каква ваксина и от кой лекар. Достъпът до регистъра ще бъде с електронен подпис. Вероятно на малко по-късен етап ще има яснота и за реда за издаване на документ, който да удостоверява, че даден човек е ваксиниран, в случай, че му трябва такъв документ.