Преди ден жителите на Хърватия бяха събудени в 6:28 ч. сутринта от силно земетресение с магнитуд от 5.2 по Рихтер, разтърсило Загреб. В следствие на това много от фасадите на постройките в община Покупско, разположена недалеч от столицата, са се пропукали.

Само няколко минути след това последваха вторични трусове със сила 4.9 и 4.7, принудили изплашените хора да напуснат домовете си и да излязат навън. В центъра на събитията се оказа и Ваня Джаферович. Той се бе върнал в родината си, за да посрещне коледните празници заедно със семейството си. Епицентърът на трусовете бе град Сисак, разположен на около 50 км от мястото, на което са се намирали спортистът и близките му. По този случай Ваня публикува черно-бяло изображение като 24-часова история в своя профил в Instagram, показващо го в леглото. "Когато в 6:30 ч. те събуди земетресение 5.2 по Рихтер, но ти легнеш отново и спиш до 11 ч.", гласи посланието към кадъра. Сн: Instagram Няколко часа по-късно той качи в социалната мрежа галерия, съдържаща още две снимки, на които държи сина си Бо на ръце. "И земетресение не може да ни спре", пише той. Във виртуалното пространство победителят в риалити предаването "Survivor" обръща всичко на шега, съумявайки да запази завидно присъствие на духа си. В ефира на Нова телевизия той разказа за тревогата и паниката, през които са преминали жителите на града, спомнящи си съвсем ясно ужасяващото природно бедствие с магнитут 5.3 по Рихтер през март т.г., отнело живота на един човек и ранили близо 30 души и оставило след себе си редица щети.
 
View this post on Instagram
 

A post shared by Vanja Dzaferovic (@vanjadzaferovic)

"Мислех, че сънувам нещо. Все едно влак минава край жилището ни, но около нас няма влакове. Клатеше се цялата къща, паднаха някои неща в стаята. Като цяло, продължи някъде около 5 - 10 секунди. Като цяло беше много страшно. След това последва и вторият трус, който беше към 4,9 или 4,7 по Рихтер. Точно тогава разбираш как нищо не зависи от нас на този свят", сподели Джаферович. Той каза, че този път в Загреб почти няма материални щети, но не така стоят нещата в Сисак и Петриня, които разрухата не подмина. По улиците и на двете населени места са пълни с отломките на паднали комини и фасади на жилищните сгради. "Гражданите все още звънят на пожарникари и екипи на Спешна помощ. От сутринта има над 100 обаждания и 50 интервенции", заяви снощи Кристина Баничек - кмет на Сисак.