Министерството на финансите публикува доклад, с който опроверга твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че Агенцията за държавна финансова инспекция (AДФИ) не е открила никакви нередности при проверка на договорите за строителство на магистрала "Хемус". Във връзка с тиражирани неверни твърдения за липса на констатации за нарушения при проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (AДФИ) в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Министерството на финансите (МФ) заявява, че при проверката са констатирани сериозни нарушения, се казва в позиция, разпространена до медиите от пресцентъра на ведомството, управлявано от вицепремиера Асен Василев. От там уточняват, че обект на проверката е договор между АПИ и "Автомагистрали" ЕАД с предмет: "Доизграждане на АМ "Хемус" в участъци седем, осем и девет на обща стойност 1 350 000 000 лв. без ДДС.

Сред основните констатации в доклада от проверката, базирани на експертен анализ на договора, са, че той е сключен при завишени анализни цени в общ размер на 18 073 247, 48 лв., с което

не са защитени финансовите интереси на организацията, посочват от МФ.

"Заключенията в доклада на АДФИ се базират на детайлен експертен анализ с вещо лице, при който е констатирано наличие на неправилно ценообразуване и завишение на анализните цени", казват още от министерството.