По британските граници ще бъдат върнати безмитните магазини за прибиращите се от страни от Европейския съюз, в случай на Брекзит без сделка.

Британските граждани вече няма да трябва да плащат и данъци върху алкохола и тютюневите изделия, закупени на континента.

Британското правителство също ще се откаже от обмитяване на подобни продукти, пътуващи в обратна посока, в опит да даде тласък на туристическия сектор.

Европейският съюз премахна безмитното пазаруване между страните членки през 1999 г., като заяви, че това е несъвместимо с единния пазар.

Правителството изчислява, че бутилка вино, закупена на летище от Duty Free магазин след Брекзит, може да бъде с до 2,5 евро по-евтина.

В момента на излизане от страна от Европейския съюз пък пътуващите до Великобритания все още биха могли да донесат у дома неограничено количество алкохол и цигари, ако плащат мито върху тях в страната на произход, както е в момента.

Но те също биха имали възможност да купуват ограничени количества безмитен алкохол и цигари в магазините за безмитни стоки в Европа, заяви правителството.

Този ход беше разгледан от предишния премиер Тереза Мей и оценките бяха, че това ще струва на хазната между 150 и 200 милиона паунда годишно.

Депутатът консерватор Чарли Елфике заяви, че този ход ще помогне на крайбрежните градове като Дувър, който той представлява.

"Това ще даде голям тласък на туризма - ще помогне на нашите крайбрежни общности и фериботна индустрия след Брекзит", каза той пред в. "Сън".

Крайбрежните общности като Дувър имаха едни от най-високите пропорции на гласовете за Брекзит в страната на референдума през 2016 г.

Премиерът Борис Джонсън се бори да изведе Великобритания от ЕС със или без сделка, но в момента е в задънена улица заради парламентаристите, които приеха закон, който може да го принуди да удължи сегашния краен срок за Брекзит след 31 октомври.