От петък влиза в сила забраната за внос на пистолети в Канада. Това е последната от поредицата мерки за контрол на оръжията, въведени от премиера Джъстин Трюдо. Тъй като по-голямата част от пистолетите в Канада се внасят, този ход ефективно ограничава броя на тези оръжия, които вече са в страната, без да ги забранява напълно. Регулаторната мярка, обявена от министъра на обществената безопасност Марко Мендичино и външния министър Мелани Жоли, следва законопроект, внесен от правителството през май за прилагане на „национално замразяване“ на купуването, вноса, продажбата и трансфера на пистолети. Мярката от петък позволява на правителството да наложи това замразяване, без да чака парламентът, който е в лятна ваканция до септември, да приеме законодателството.

„Те нямат място в нито една общност, нито един квартал или нито една улица“, каза Мендичино в петък пред католическо училище в Етобикоук, Онтарио. Той каза, че в Торонто е регистрирано „твърде много насилие с оръжие“ през последните години. Джоли каза, че ще използва авторитета си на външен министър, за да откаже разрешения за внос и износ, за да приложи забраната. Местни медии съобщиха, че продажбите на пистолети са скочили рязко, откакто правителството на Трюдо обяви замразяването, което накара някои законодатели да изразят загриженост относно масовото разпространение на пистолети от законни собственици на оръжие, които искат да се запасят, преди да бъде прието законодателството.

Контролът върху оръжията се радва на широка подкрепа в Канада. Но критиците казват, че фокусът върху ограничаването на притежанието на пистолети е несправедливо насочен към собствениците, които спазват закона, като същевременно прави малко, за да изкорени основния проблем: оръжията, пренасяни нелегално през границата.
Началникът на полицията в Торонто каза през ноември, че приблизително 80 процента от огнестрелните оръжия, използвани за насилие в най-населения град в Канада, идват от Съединените щати.
„Най-големият проблем, който имаме в града, е количеството оръжия, които преминават през границата“, каза началникът Джеймс Рамър.
Законодателството, въведено през май, известно като C-21, също включва закони, които биха позволили на съдиите временно да отнемат огнестрелни оръжия от хора, за които се смята, че представляват опасност за себе си или за другите, отнемане на разрешителни за оръжие от хора, извършили домашни престъпления. насилие и по-строги наказания за контрабанда и трафик на оръжие.
Законодателството и забраната включват изключения за хора, като въоръжени охранители, които притежават „разрешение за носене“ като част от работата си, тези, които имат „разрешение за носене“ за защита, и оръжия за спортисти и треньори по спортна стрелба.
Канада е внесла повече револвери и пистолети за над 28,2 милиона долара през 2021 г., според правителствени данни, като близо две трети от този обем идва от Съединените щати.