Москва и Киев се обвиняват взаимно за ударите по най-голямата ядрена електроцентрала в Европа - Запорожие, която е под руски контрол от първите дни на инвазията на 24 февруари. Ударите през последните няколко дни повредиха няколко съоръжения, което наложи спирането на един реактор. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за спиране на обстрела на централата, като заяви, че всяко нападение срещу ядрена централа е "самоубийствено", без да посочва отговорността на която и да е от двете страни.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ядреният надзорник на ООН, предупреди за "съвсем реален риск от ядрена катастрофа", съобщи АФП.

Киев призова за създаването на демилитаризирана зона около централата.

Референдум за присъединяване към Русия

Окупационните власти в югоизточната украинска област Запорожие заявяват, че продължават да осъществяват плановете си за провеждане на референдум за присъединяване към Русия.

"Подписах указ... за започване на работа по въпроса за организиране на референдум за обединение на Запорожка област с Руската федерация", заявява в социалните мрежи Евгений Балицки, ръководител на инсталираната от Москва администрация в окупираната част на областта.

Южните украински области Херсон и Запорожие са до голяма степен под контрола на Русия от първите седмици на войната.

Сега и двете области са насилствено интегрирани в руската икономика.

През 2014 г. Русия анексира черноморския полуостров Крим от Украйна, след като организира там референдум.

Нов обстрел на Антоновския мост

Украинските сили съобщават, че през нощта са бомбардирали стратегически мост над река Днепър в Херсон, докато се опитват да си върнат града.

Антоновският мост е основната сухопътна връзка за снабдяване между града и южния бряг на Днепър.

Той беше частично разрушен на 27 юли, което принуди руските сили да преосмислят линиите за снабдяване и евентуално да прибягнат до използването на понтони за преминаване през водата.