Взрив в завода за втечнен природен газ във Freeport увеличава напрежението в световните доставки.

Freeport LNG, операторът на един от най-големите американски заводи за износ на втечнен природен газ (LNG), ще бъде затворен за поне три седмици след експлозия в съоръжението си на брега на Мексиканския залив, което повишава риска от недостиг, особено в Европа.

Freeport LNG, който осигурява около 20 % от преработката на втечнен природен газ в САЩ, съобщи за спирането късно в сряда, след като оцени щетите по огромното съоръжение.

Пазарите на природен газ в САЩ се понижиха, тъй като търговците очакваха, че прекъсването ще намали вътрешното търсене.

Пазарното въздействие се разпространи в четвъртък и доведе до повишаване на цените на газа в Европа с една пета, тъй като търговците се опасяваха, че загубата на доставки от САЩ ще натовари пазара, който и без това изпитва затруднения от намалените руски доставки.

Европейските купувачи отбягват руския втечнен природен газ заради нахлуването му в Украйна, а възраждащото се търсене в Китай допълнително увеличи напрежението, твърдят анализатори.

"Това е значително прекъсване на производството в голям американски завод", каза Алекс Мънтън, директор на отдела за глобален газ и втечнен природен газ в изследователската компания Rapidan Energy. Freeport LNG доставя около четири товара седмично и триседмичното спиране ще извади от пазара поне 1 млн. тона втечнен природен газ, каза той.

"Това ще означава едно: недостиг. Конкуренцията за спот втечнен природен газ ще доведе до повишаване на световните цени на втечнения природен газ", каза Мънтън.

Търговците заявиха, че е трудно да се прецени въздействието върху цените на JKM, които се използват широко като бенчмарк за азиатския втечнен природен газ, тъй като това зависи от размера на щетите и от това, доколко съоръжението ще се върне в експлоатация.

Цените на JKM се колебаеха около 22,5 долара за метричен милион британски термични единици (mmBtu). Те остават с отстъпка от около 3 долара за mmBtu спрямо европейските цени на TTF Ags.

Заводът във Freeport може да преработва до 2,1 млрд. кубични фута природен газ на ден (bcfd), а при пълен капацитет може да изнася 15 млн. тона годишно (MTPA) от втечнения газ. По данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) износът на втечнен природен газ от САЩ е достигнал рекордните 9,7 млрд. куб. м на ден през миналата година.

Анализатори от фирмата за събиране на данни ICIS заявиха в Twitter, че 68% от износа на втечнен природен газ от Freeport през последните три месеца е бил насочен към Европейския съюз и Великобритания.

Европейски търговец на газ, говорещ при условие за анонимност, заяви, че газът може да се счита за "пренасочен", ако прекъсването е краткосрочно, но в по-дългосрочен план ще натовари и без това свития пазар и ще повдигне въпроса дали Европа може да се откаже от руския газ.

През март в съоръжението във Фрипорт са били натоварени 21 товара, които са пренесли приблизително 64 млрд. куб. фута газ за дестинации в Европа, Южна Корея и Китай, по данни на Министерството на енергетиката на САЩ. Това е повече от 15 товара през февруари и 19 през януари.

Фючърсите върху природния газ в САЩ поевтиняха в сряда поради опасенията, че експлозията може да наруши търсенето на газ в завода. Те затвориха със спад от около 6 % на ниво от 8,699 долара за милион британски термични единици (mmBtu), след като по-рано през деня достигнаха почти 14-годишен връх от 9,664 долара за mmBtu.

Започнало е разследване на експлозията, заяви говорител на компанията, без да уточнява причината за пожара.

В сряда представител на бреговата охрана на САЩ заяви, че на две мили източно и западно от съоръжението на Freeport LNG е създадена зона за сигурност, която затваря тази част от крайбрежния воден път за движение на плавателни съдове.