Погребението на Елизабет II ще бъде несравнимо събитие за 21 в. То ще включва най-голямата операция по сигурността, която британската столица някога е виждала и предвижда някои от ВИП гостите да пътуват с автобуси.

Световни лидери,

сред които американският президент Джо Байдън и френският Еманюел Макрон, пристигнаха в британската столица, за да изразят почитта си към покойния британски монарх в неделя.Повечето лидери кацнаха в лондон през уикенда преди кралското погребение днес, което ще се състои в Уестминстърското абатство в 11 ч. местно време.Използвайки ускорената ВИП алея, някои от събралите се присъединиха към гражданите в Уестминстър Хол, за да отдадат почит на кралицата.Байдън беше аплодиран, когато той и съпругата му Джил пристигнаха в сградата на парламента с президентски автомобил. Президентът на САЩ се подписа в официалната съболезнователна книга за покойния монарх в Ланкастър Хаус.Еманюел Макрон беше забелязан да напуска пеша сградата на парламента заедно със съпругата си, а френският президент заяви пред репортери, че е в Лондон, за да "сподели болката на британците".Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и Олена Зеленска, съпругата на украинския президент Володимир Зеленски, бяха сред тези, които посетиха Уестминстър Хол, за да отдадат почит пред ковчега на кралицата. В неделя вечерта лидерите и високопоставените лица, сред които Байдън и първата дама, участваха в прием, организиран от новия крал Чарлз III.

Очаква се погребението

на единствения монарх, когото повечето британци познават, да блокира движението в централната част на Лондон и да включва най-голямата операция по сигурността, която столицата на Обединеното кралство някога е виждала.Лиз Тръс, която е министър-председател Великобритания от по-малко от две седмици, се срещна с краля в Бъкингамския дворец и е предвидено да отбележи национален "момент на размисъл" за кралицата пред Даунинг стрийт № 10.

В Уестминистърското абатство

ще има някои забележителни отсъствия.Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, известен още като MBS, вече не се очаква да присъства на погребението. Очаква се вместо това Рияд да бъде представен от принц Турки бин Мохамед ал Сауд. Отправянето на покана към Бин Салман беше спорно след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г. Руският президент Владимир Путин също не е поканен.

Мини-дипломатически скандал заради логистиката

Британското външно министерство се сблъска с отпор, след като в указания до чуждестранните посолства, получени от POLITICO, се посочва, че лидерите "ще бъдат задължени" да оставят личните си автомобили на място в Западен Лондон и вместо това да пристигнат на погребението с общи автобуси, като се съобразят с ограниченията за сигурността.Миналата седмица се появиха съобщения, че някои членове на кралски семейства от Близкия изток и Северна Африка вероятно няма да пътуват до Лондон заради въпросното разпореждане. Кувейтски служител заяви пред Guardian: "Ако кралят дойде в нашата страна, няма да го качим в автобус. Да очакваме, че всички приятели на крал Чарлз III ще се съберат като ученици в автобус, за да отидат на погребението, не е началото, което очаквахме”. По-късно Даунинг стрийт заяви, че президентът на САЩ Байдън няма да пътува с автобус до Уестминстърското абатство - решение, който предизвика гнева на някои ръководители на нации, искащи същото отношение.