Висш служител от правосъдното министерство на САЩ, работещ в сферата на националната сигурност, се оттегля от поста. Това става в момент, в който министерството се опитва да се справи с последствията от изземането по негово искане на телефонни записи на членове на Конгреса и на репортери, станало под управлението на бившия президент Тръмп.

Джон Демърс, оглавяващ отдела за сигурност в правосъдното министерство от 2018 г., ще се оттегли в края на седмицата, съобщи служител на министерството, цитиран от NBC News.

Оставката съпътства съобщението на главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд, че е започнал обстоен преглед на процедурата на министерството заради разкритията за иззетите данни. Тя идва и ден, след като лидерът на сенатското мнозинство Чък Шумър поиска Демър да свидетелства по случая с иска към „Епъл“ и „Майкрософт“ за телефонните данни на конгресмените.

Демърс изглежда е бил разпитван относно решението за изискване на данните на конгресмените и репортерите. Неговото оттегляне обаче е планово и не е във връзка със скандала, е съобщил служителят. Демърс е бил помолен да остане за малко, но се е очаквало да се оттегли тази пролет.

Оставката съвпада със скандала в правосъдното министерство, породен от излизането наяве на факти, че по времето на Тръмп са изискани телефонни данни за двама конгресмени демократи, които са били и членове на Комитета по разузнаването към Камарата на представителите на САЩ, докато в този орган е течало разследване за връзките на Доналд Тръмп с Русия.

Министерството попадна под жестока критика и заради изискването на телефонни разпечатки на журналисти от The New York Times и др. във връзка с разследване за изтичане на информация.

В понеделник прокурор Гарланд обяви, че ще предприеме препразни мерки, за да не се случва такава злоупотреба с правомощия и друг път.

„Политическите и други неподходящи съображения не бива да иман каквото и да било роля при следователските и прокурорски решения“ - каза той.

Гарланд разкри, че е инструктирал своя заместник, който се занимава с потенциално проблематичните случаи, изискващи проверка от най-високо ниво, да направи оценка и да предприеме необходимото за стабилността на практиките и процедурите за изискване на данни от съдебната власт.

Прокурорът подчерта, че е необходимо всяко прекрачване на принципа за разделение на властите да бъде посрещнато с търсене на пълномащабна отговорност.