Военен самолет Hercules С130 с 38 души на борда изчезна от радарите в Чили. Машината е летяла от град Пунта Аренас към Антарктида, като на борда имало 17 военни и 21 пътници. Той изчезнал от радарите около час и половина след излитането и малко по-малко от час преди насроченото кацане. Самолетът е извършвал полет между две военни бази, като е трябвало да кацне в 19:17 часа местно време в база Монталва на южния континент. Военната машина е превозвала специалисти по поддръжката на системата за захранване на базата с гориво и полагане на антикорозионно покритие на съоръжения в база Монталва, пишат местни медии. Курсът, по който е летял С130 е стандартен и се изпълнява многократно, за да се доставят провизии в базата в Антарктида, а метеорологичните условия били благоприятни.

7 часа, след като беше изгубена връзката със самолета, военновъздушните сили на Чили обявиха, че машината се е разбила, защото самолетът не е кацнал на нито едно от летищата в региона, а не би имал гориво да стои във въздуха толкова дълго.

На машината имало 17 военни и 21 пасажери, които отивали към база Монталва на остров Кинг Джордж в Антарктида.

Кораби и самолети на трите вида войски на Чили провеждат издирвателна операция.

Самолетът е бил екипиран със спасителни салове, така че от армията не са готови да обявят хората на борда за загинали, докато не открият останкивте на машината.