"Последните думи на майор Валентин Терзиев, записани в черната кутия, са: „Поразих целта, излизам от атаката“. Аз не съм чувал записа, но ръководителят на авиобаза „Граф Игнатиево“ казва, че гласът му е спокоен и умерен. Никой не си е помислял да стоварва вина върху майор Терзиев за смъртта му. Предложил съм го за най-високата военна награда." Това каза по bTV министърът на отбраната в служебното правителство Георги Панайотов.
По думите му вече е установен контакт със строителя на МиГ-29 във връзка с черната кутия. „От тях очакваме отговор кой е производителят на черната кутия – Русия или Украйна. Няма лесен и труден вариант, който и да е производителят, ще работим с него. Ще се съобразим с условията, които ще постави производителят, защото той знае как да се запази кутията и информацията да бъде запазена“, увери министърът.
По думите му не е ясно защо бойната мишена не е приключила с падането. „1200 метра е височина, в която може пилотът да се измъкне и да вземе решение, но нека да кажем, че става въпрос за непрогледна нощ. Не сме сигурни, че майор Терзиев е имал време да проследи къде се намира на нивото на земята, тогава командването на полета е трябвало да му каже къде се намира в този момент. Това не е пилотска грешка - нямаме такова заключение“, отбеляза Панайотов.