Младежкото движение "Пролет" призова за общоруски протест срещу частичната мобилизация, която руският президент Владимир Путин обяви на 21 септември. Това се казва в съобщение на организацията в Telegram.

Движението приканва за протест

"Хиляди руски мъже - нашите бащи, братя и съпрузи - ще бъдат хвърлени в месомелачката на войната. За какво ще умрат? За какво ще проливат сълзи майки и деца? За двореца на Путин?", активисти задават въпроси.Значи положението е крайно тежко. Войната вече не е „някъде там“ – тя дойде в нашата страна, нашите домове, за да вземе нашите близки. И те трябва да загиват, за да поправят грешките на путиновия режим, който вкара Русия в чудовищна касапница, изолация и нищета.""Депутати и чиновници, които ежедневно виеха за нуждата от мобилизация, ще си останат в своите топли кресла – живи и здрави. Ние считаме, че точно те трябва да бъдат мобилизирани и пратени в Украйна – сами да гинат за болните си фантазии, а не да отправят на смърт обикновени момчета", пише в изявлението.

В съответствие с руското законодателство

може да се говори за 3 вълни на мобилизация. Първият ще включва войници, сержанти, старшини и мичмани до 35 години, офицери до 45-60 години, които са отбили военна служба и имат боен опит.Мнозина руснаци започнаха да купуват билети до Турция, Грузия и Армения.От канцеларията на президента на Украйна смятат, че президентът на Русия е обявил частична мобилизация заради големите загуби на фронта - около 150 000 убити и ранени.