Отиващият си министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън връчи международна награда "Уинстън Чърчил" на украинския президент Володимир Зеленски.

Церемонията се състоя в резиденцията на Джонсън на "Даунинг стрийт" и Зеленски участва в нея чрез видеовръзка, се казва в изявление на канцеларията на британския премиер.

"Демонстративната Ви непокорност, достойнството Ви, неизчерпаемото Ви чувство за хумор трогнаха милиони хора, Вие се превърнахте в символ на героизма на украинския народ", заяви Джонсън, връчвайки наградата от името на Международното дружество на Чърчил.

"Знам, че вдъхновена от Вашето лидерство, Украйна не само може да победи, но и ще победи, а когато този ден дойде, а той ще дойде, Украйна ще се възроди и ще заеме мястото си на свободна и независима страна", каза Джонсън, който трябва да напусне поста си в началото на септември.

В обръщението си Зеленски отбелязва, че победата на Украйна ще бъде възможна само ако западните съюзници "продължат да доставят достатъчно и ефективни, модерни оръжия", така че украинските сили да могат да ги използват, за да "сломят нападателния потенциал на Руската федерация".

Според интернет страницата на Международното дружество "Чърчил", наградата, която Зеленски получи, се присъжда на хора, които са "демонстрирали изключителни лидерски качества, характерни за военния лидер сър Уинстън Чърчил".

Сред досегашните носители на наградата са принц Чарлз Уелски, британските премиери Маргарет Тачър и Джон Мейджър, както и държавните секретари на САЩ Мадлин Олбрайт и Джеймс Бейкър.