Връзват бебета с бинт в Сливенската болница, за да не плачат; прокуратурата разследва (ОБЗОР)

В писмено становище от болницата твърдят, че връзването се прилагало заради системите, които децата не можели да пазят сами

От: bgvoice 21:00 | 22 февруари 2022 г.

Прокуратурата, Министерството на здравеопазването и Държавната агенция за закрила на детето започнаха проверка на Сливенската болница, след като в интернет се появиха снимки на бебета, вързани с бинт за болнични легла в педиатрията. Мария Георгиева, която в момента е в същото отделение с детето си, е изпратила кадри до медиите: „Имаше едно бебенце със секрети в носа, с часове плачеше и се дереше, то се давеше“, разказа майката. И други майки, лежали в отделението с децата си, разказват, че бебетата са вързани денонощно. „24 часа не се отвързват – те се давят и ти трябва да отидеш да извикаш помощ, на нас майките не ни дават да влезем вътре“, допълни Маруся Иванова.

Становището на болницата:

В писмено становище от болницата твърдят, че малките са без придружител не по тяхно решение и че връзването се прилагало точно при такива деца - заради системите, които не можели да пазят сами. "Ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен изразява своето дълбоко огорчение за тиражирани в публичното пространство твърдения и внушения по отношение на Детското отделение, които уронват престижа на болницата, където работят професионалисти, отдадени на своите пациенти. Със заповед на директора е назначена вътрешна проверка, РЗИ и други институции също са сезирани по случая. В лечебните заведения е практика да се прилага имобилизиране /връзване/ на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лечение в болница. Причината е, че децата не могат да пазят системите си сами и по този начин се предотвратяват физически травми, свързани с непрекъсната смяна на абокати.Прави се единствено и само в полза на децата, защото по този начин не могат да се наранят и не се налага непрекъснато да се търси венозен източник. Имобилизацията е типична за реанимационните отделения и за деца, които постъпват без придружител. Същите са на мониторен контрол, инфузионна терапия и кислородолечение Когато има приети деца без присъствие на родител, не е по вина на отделението. В наш интерес е да приемаме децата, заедно с техните майки, защото те полагат грижи и помагат на персонала. Има случаи, в които майките не могат да останат, тъй катосе грижат за други деца. В момента в болницата се лекува дете, което има още девет братя и сестри. Има и случаи, в които децата се оставят в отделението и понякога с месеци никой не ги търси и прибира. Тогава болницата търси помощта на социалните служби и  на медицински сестри от отделението, които работят с УНИЦЕФ. В момента Детското отделение е с голяма натовареност и намален персонал заради болни от КОВИД – медицински сестри и лекари. Въпреки това за децата непрекъснато се полагат адекватни грижи и се прилага необходимото лечение. В интензивния сектор се лекуват изключително тежко болни деца, които са с дихателна недостатъчност, хронични дегенеративни заболявания, деца с остро възникнали състояния като медикаментозни отравяния или гърчове. В момента секторът е почти с изчерпан капацитет и е един от най-натоварените. За изминалата година през отделението са преминали 1 309 пациенти. В Детското отделение при МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен се лекуват деца не само от Сливен, но и от Ямбол, Бургас, Сунгурларе, деца с остри чревни инфекции, които са обект на инфекциозните отделения. Тук е открит единственият детски КОВИД-сектор, където се настаняват деца с по-тежки инфекции от Сливен и Ямбол. С подобни оплаквания идват и деца от Бургаска област."