Върховният касационен съд разгледа искането на главния прокурор Сотир Цацаров за преразглеждане на решението на Софийския апелативен съд за предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийство на студента Андрей Монов през 2007 г. Магистратите ще се произнесат в срок до два месеца. Самият Полфрийман не присъства на заседанието, след като подаде молба, че не желае да бъде в залата. Присъства обаче австралийският посланик в Гърция, който следи случая. Първоначално заседанието на ВКС беше разпределено за разглеждане на 23 октомври, но във вторник беше изтеглено за по-ранната дата. Причина за пренасрочването е възможността Полфрийман да съди страната ни в Страсбург заради нарушени права. В момента по закон той е свободен гражданин, имам документи и билет да се прибере в Австралия, но въпреки това е задържан в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци, докато бъде взето решение дали определението за предсрочното му освобождаване ще бъде преразгледано.

Ако ВКС откаже да възобнови делото за предсрочното освобождаване, Полфрийман ще трябва да бъде експулсиран.

Прокурорът по делото и адвокатът на Полфрийман повториха коментираните вече тези. Според прокуратурата съдебният състав на Апелативния съд неправилно е постановил своя съдебен акт с определение, а не с решение, така го е направил необжалваем. Според адвоката съдебната практика е такава и предупреди за предстоящ хаос, ако ВКС реши да възобнови делото за предсрочно освобождаване на това основание, защото това ще даде повод на много други затворници да поискат възобновени делата им.

Вторият по-съществен въпрос е за безпристрастността на съдебния състав. Според главния прокурор Калин Калпакчиев и Весислава Иванова от съдебния състав са имали връзки с Българския хелзинкски комитет, който е дал една от добрите характеристики за Джок Полфрийман. Според адвоката това е само едно от многото доказателства по делото.