Броят на смъртните случаи в САЩ, които могат директно да бъдат приписани на алкохола, е нараснал с близо 30% през първата година на COVID пандемията. Това сочат правителствени данни, цитирани от Асошиейтед прес и БТА. Американският център за контрол и превенция на заболяванията съобщи преди това, че общият брой на тези смъртни случаи се е увеличил през 2020 и 2021 г.

Два доклада на Центъра за контрол на заболяванията (ЦКЗ) от тази седмица предоставиха допълнителни подробности за това в кои групи смъртността е най-висока и в кои щати се наблюдава най-голям брой. Всеки осми смъртен случай в Щатите на възраст между 20 и 64 г. е свързан с прекомерното пиене. Докладът, публикуван днес, се фокусира върху над десет вида "предизвикани от алкохола" смъртни случаи, за които изцяло вина носи пиенето.

Примерите включват предизвикана от алкохол чернодробна или панкреатична недостатъчност, алкохолно отравяне, абстиненция и други.

Въз основа на данни от 2015 г. до 2019 г. изследователите твърдят, че годишно се случват над 140 000 смъртни случая от тази по-широка категория, свързани с употребата на алкохол.